Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoid
  • 29.03.2017. 08:00

Evropa zabranjuje insekticide?

Evropska komisija želi u potpunosti da zabrani insekticide, odnosno tri neonikotinoida koji su od 2013. godine pod privremenom zabranom. Glasanje o ovom predlogu trebalo bi da se održi u maju.

Foto: hansbenn / Pixabay
  • 2.360
  • 316
  • 0

Evropska komisija želi u potpunosti da zabrani insekticide, odnosno tri neonikotinoida koji su od 2013. godine pod privremenom zabranom. Ukoliko se predlog usvoji, oni bi bili dozvoljeni samo u staklenicima. Razlog je akutni rizik po pčele, a povod procena rizika Evropske agencije za bezbednost hrane iz prošle godine.

Pesticidi - predmet spora

Veruje se da ovaj insekticid, koji je u upotrebi 20 godina, nanosi veliku štetu pčelama, piše Euroactiv. O tome se spore zaštitnici prirode i proizvođači pesticida, koji tvrde da su pesticidi ključni za zaštitu roda.

"Količina naučnih dokaza o toksičnosti tih insekticida je tolika da nema šanse da te hemikalije mogu da ostanu na tržištu", veruje Martin Dermin (Dermine) iz mreže nevladinih organizacija za akcije protiv pesticida, PAN Evrope.

Suprotno njemu, predstavnica proizvođača pesticida Sara Mekrdži (Sarah Mukherjee), direktorka Udruženja za zaštitu roda (CPA) kaže: "Razočarani smo predlogom koji više izgleda kao politička presuda nego kao glas nauke".

Glasanje o ovom predlogu trebalo bi da se održi u maju. Ukoliko bude usvojen, odluka će se sprovesti za nekoliko meseci.

Foto: hansbenn / Pixabay


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Insekticid Evropska komisija Pčele


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃