Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU podsticaji pčelarstvu
  • 18.06.2019. 19:00

Evropska komisija povećava podsticaje sektoru pčelarstva EU za 12 miliona evra

Podrška EU, udvostručena doprinosima država članica, primenjivaće se na nacionalne pčelarske programe koji počinju 1. avgusta 2019. i traju do 31. jula 2022.

Foto: Pixabay/yo7lxm
  • 217
  • 45
  • 0

Evropska komisija osiguraće 120 miliona evra za pčelarski sektor u EU u iduće tri godine kako bi podržala njegovu ključnu ulogu u poljoprivredi i životnoj sredini. To predstavlja povećanje od 12 miliona evra u odnosu na podsticaje koji su bili u razdoblju od 2017. do 2019. godine.

Komesar EU za poljoprivredu Fil Hogan izjavio je: "Pčelarstvo je važan deo poljoprivredno - prehrambenog sektora EU, pomažući u očuvanju radnih mesta u našim ruralnim područjima. Pčele su takođe od vitalne važnosti za održivost naše poljoprivrede i zdravih ekosistema. Treba pozdraviti činjenicu da Zajednička poljoprivredna politika, delujući u sinergiji sa drugim ključnim evropskim i nacionalnim fondovima, sada pruža snažnija sredstva za podršku ovom sektoru."

Podrška se počinje primenjivati 1. avgusta 2019.

Podrška EU, udvostručena doprinosima država članica, primenjivaće se na nacionalne pčelarske programe koji počinju 1. avgusta 2019. i traju do 31. jula 2022. Ovi programi osmišljeni su na nacionalnom nivou u saradnji sa sektorom sa ciljem poboljšanja uslova za pčelarstvo i marketing njihovih proizvoda. Mere uključuju, na primer, obrazovanje pčelara, potporu pokretanju pčelarstva, borbu protiv parazita koji štete košnicama, kao i istraživanja ili mere za poboljšanje kvalitete meda.

U 2018. godini, EU je imala više od 17,5 miliona košnica podeljenih na više od 600.000 pčelara. Pčelarstvo se praktikuje u svim državama članicama EU, a Evropska unija drugi je najveći proizvođač meda na svetu. Kolonije pčela neophodne su za poljoprivredu i okolinu, čime se osigurava reprodukcija biljaka oprašivanjem, a pčelarstvo učestvuje u razvoju ruralnih područja.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

EC Europa


Tagovi

Pčelarstvo Fil Hogan Podrške pčelarstvu


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer