AgroKlub.rs

\

Pčelarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Pčelarstvo » Facelija - biljka za sve

Facelija - biljka za sve

Srem

Facelija - biljka za sve

Datum: 12.07.2017. 14:00

Kategorija:

Pčelarstvo

Facelija nije zahtevna biljka. Može da podnese skoro sve tipove zemljišta, ali najbolje uspeva na lakšim zemljištima. Seje se na dubinu od 1,5-2 cm u redove sa razmakom od oko 20 cm.

Facelija je biljna vrsta zastupljena na vrlo malim površinama u Sremu. Slična je deteilini. Ima ljubičasti cvet i kada medi veoma je dobra za pašu pčela. Osim toga u Maradiku je koriste i za pravljenje jastuka.

Na obroncima Fruške gore, na nadmorskoj visini od 230 metara veoma dobro izgleda. Seje se u rano proleće, a stiže u vreme između bagremove i lipove paše, odnosno kada su pčele gladne.

Stiže baš kad pčelarima odgovara

Stanimir Javorac - pčelar iz Rume

"Stiže baš onda kada pčelarima odgovara. Veoma je medonosna biljka kada medi jer se događa da i pored veoma lepog cveta, biljka ne zamedi", kaže Stanimir Javorac, pčelar iz Rume. "Meni se upravo to desilo pre nekoliko godina. Facelija je posejana na vreme i primenjena je sva agrotehnika. U vreme cvetanja cvet je bio izuzetno lep, ali biljka nije zamedila, tako da sam pčele morao da selim", dodaje Javorac. Inače, uzgoj facelije može da obezbedi od 100 do 450 kg meda po hektaru i to veoma visokog kvaliteta.

Facelija je i dekorativna biljka

Inače facelija je i dekorativna biljka. Ona dugo i obilno cveta. Može da se koristi i za silažu, seno, za proizvodnju ekološkog đubriva i kao zaštitini usev. Veoma je poželjna i kao prirodni insekticid. Ako se koristi kao međuusev može da smanji brojnost repine nematode i do 30%.

Proizvodnja jastuka od facelije

Osim što je, kada medi, dobra paša za pčele, na Vilinom salašu u Maradiku faceliju nakon žetve koriste i u druge svrhe. Pored proizvodnje meda, porodica Lihvarček se bavi i proizvodnjom jastuka.

Jastuci od facelije

"Facelija je retka biljka koju koristimo za bavljenje pčelarstvom. Moj sin je uspešan u proizvodnji meda i pčelinjih proizvoda. Ali to nije sve. Ta biljka može da se koristi u razne svrhe. U junu cveta i tada pčele izlaze na ispašu, a potom je kosimo i sušimo, te može da koristi za ishranu stoke, ali i za proizvodnju predmeta domaće radinosti. Kada je vreme lepo i kada su visoke temperature, seno se osuši za nekoliko dana. Takvo ga koristimo za izradu prirodnih jastuka", kaže Branka Lihvarček.

"Suvom facelijom punimo jastučnice od prirodnog platna, zašivamo ih, a potom ih stavljamo u spoljne jastučnice koje mogu da se menjaju. Ovde na salašu to rade i žene i deca, koju organizuejmo u brojnim radionicama. Tako dobijamo prirodne, mirišljave antialergijske jastuke, a sve to nije novo, samo se prisećamo kako su to radile naše bake.

Potencijali facelije nedovoljno istraženi

Branka napominje da već i postoji tržište, te da jastuke prodaju kao suvenire preko jedne novosadske radnje, a izlažu ih i na sajmovima i raznim manifestacijama. "Faceliju još nismo dovoljno istražili, a zbog njenog mirisa i otalih svojstava, planiramo da se edukujemo kako bismo pokušali da proizvedemo i eterično ulje od ove biljke. Inače, ova jednogodišnja biljka je veoma zahvalna za gajenje jer ne zahteva tretmane niti bilo kakva hemijska sredstva, ne napadaju je štetočine, tako da možemo kazati da je reč o zdravoj proizvodnji", zaključuje svoju priču Branka Lihvarček.

Branka Lihvarček

Uslovi proizvodnje

Facelija nije zahtevna biljka. Može da podnese skoro sve tipove zemljišta, ali najbolje uspeva na lakšim zemljištima. Seje se na dubinu od 1,5-2 cm u redove sa razmakom od oko 20 cm. Za setvu se obično koristi od 5 do 10 kg/ha. Cena semena facelije je oko 800 dinara po kilogramu, mada cena može da varira u zavisnosti od vrste biljke.

Foto: Andreas Rockstein / Flickr; Zlatko Markovinović

Broj pregleda članka: 1976; Uspešnost članka: 148.8

Tagovi: Slama, Med, Pčelarstvo, Facelija, Hektar, Seme, Cena, Cvet, Maradik, Proizvodnja jastuka, Antibakterijski

Ključne reči članka: facelija, biljka, za, sve, biljka, facelija, veoma, facelije, lihvarček, branka, pčele, vreme, jastuka, stiže, inače, cveta, javorac, branka lihvarček, stanimir javorac pčelar


Zlatko Markovinović

Svi tekstovi autora

Autor Zlatko Markovinović

Glavni i odgovorni urednik Regionalnog radija Srem i autor i voditelj poljoprivredne emisije Oranica.