Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medonosna biljka
  • 10.09.2017. 15:30

Facelija kao adut u pčelarenju

Aleksandar Marić iz Sombora pčelarenjem, kako kaže, rastapa stres, a u tome mu pomaže medonosna biljka facelija, koju je posadio.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.288
  • 155
  • 0

Aleksandar Marić iz Sombora pčelari već 10 godina. Krenuo je iz rodnog grada, pa je košnice potom preselio u Stapar. Zavredio je mnogo mušterija.

Učio je od očevog prijatelja, a krenuo je sa dva društva. Proizvodnja se proširila, a danas ima 20 društava. U ovom je pronašao veliko zadovoljstvo.

"Prvi osećaj mi je kao da stane vreme. Doživeo sam veliki mir, rastapa se stres. Obožavam prirodu, a boravak na terenu je nezamenjiv", kaže Marić.

Stacionarno pčelarenje

Koristi langstrot rutove i farar košnice, a pčelari stacionarno.

"Teško je ostvariti višak zarade, a i zavisi od ćudljivosti prirode. Prošla godina je tako bila katastrofalna. Za ozbiljniji profit, potrebna je selidba", smatra Marić.

Facelija kao adut

Korisnik je subvencija, a med prodaje za 500 do 700 dinara. U ponudi ima i vosak i propolis. Pčele su na paši na livadi, kao i na bagremu i suncokretu. Ipak, njegov proizvodni adut je biljka facelija, koja medi dobro i dugo. Na placu je posadio ovu biljku, za koju kaže da je pouzdana:

"Možemo da je tempiramo. Prošle godine smo je sejali u junu, ove godine ranije. Pruža nam i mogućnost da je dva puta sejemo tokom sezone. Njen med je dosta ukusan".

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Facelija

Facelija

Sinonim: - | Engleski naziv: California bluebell | Latinski naziv: Phacelia tanacetifolia Benth.

Facelija je jednogodišnja biljka čiji cvetovi daju velike prinose nektara. Računa se da se s nje može skupiti 500 – 1 000 kg/ha meda, što zavisi od setve, vremenskih prilika kao i... Više [+]

Tagovi

Facelija Pčele Med Aleksandar Marić Sombor Stacionarno pčelarenje Langstrot rut košnice Farar košnice


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner