Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 08.05.2015. 10:40

Falsifikovani med predstavlja sve veći problem

Pčelarima je sve teže nositi se sa problemom falsifikovanog meda, pogotovo što se ne mogu osloniti na nadležne inspekcije i organe koji bi trebali provoditi kontrolu.

Foto: depositphotos.com
  • 969
  • 146
  • 0

Prošla godina bila je izutetno teška svim pčelarima, kako onima u Srbiji, tako i njihovim kolegama u celom regionu. Kišni vremenski uslovi uzrokovali su velike probleme tokom cele godine, a počelo je već sa pašom bagrema. Ove godine situacija je potpuno drugačija, barem što se tiče bagrema. Vremenski uslovi pogoduju bagremovoj paši pa pčelari imaju pune ruke posla, nastojeći maksimalno iskoristiti ovu situaciju, a u Vojvodini se najbolje bagremove paše očekuju u ataru Bačke Palanke i Subotice.

Kvalitet meda sa ovih prostora dobro je pozat i izuzetno cenjen pa izvoz u Evropu ne predstavlja problem. No, falsifikovani med itekako predstavlja problem svih pčelara, ali i potrošača koji ga konzumiraju, misleći da koriste kvalitetan proizvod.

Predsednik Društva pčelara Jovan Živanović, Miodrag Čupić, za rtv.rs istakao je zabrinutost zbog falsifikovanog meda koji svojom pojavom na tržištu mrsi račune svima, prvenstveno pčelarima kojima se s ovim problemom teško nositi, pogotovo što se ne mogu osloniti na nadležne inspekcije i organe koji bi trebali provoditi kontrolu u ovom sektoru te sprečiti mogućnosti falsifikovanja, kako do proizvodnje takvog meda ne bi ni došlo. Zastrašujući je podatak da se u Srbiji potroši hiljadu tona falsifikovanog meda. Prema Čupiću, uprkos većim prinosima u odnosu na godinu pre, ne očekuju se neke značajne promene po pitanju cena, odnosno, ne očekuje se pojeftinjenje meda.

Kvalitetan med potrošači će moći naći i na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a biće to i izvrsna prilika za predstavljenje Fruškogorskog lipovog meda, koji je na petom novosadskom festivalu Dani meda predstavljen kao proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom i prvi monofloralni med u Srbiji.

Foto: depositphotos.com; lucidwaters


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelari Pčelarstvo Miodrag Čupić Cena meda Zaštićeno geografsko poreklo Fruškogorski lipov med Novosadski sajam Kvalitet meda Bagremova paša Falsifikovani med