Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SPOS
  • 23.05.2017. 08:15

Formiran tim za sprečavanje krađe pčela

Zbog sve češćih krađa pčela, koje se poslednjih godina događaju u našoj zemlji, Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) je formirao Operativni tim za sprečavanje i rasvetljavanje ovih slučajeva. Tim će sarađivati sa pripadnicima MUP-a a za rukovodioca je izabran Radivoje Stojanović iz Beograda.

Foto: emzepe / Flickr
  • 2.439
  • 119
  • 0

Pčelari u našoj zemlji se poslednjih godina sve češće suočavaju s krađom pčela. Zato je na predlog jednog člana SPOS-a taj pčelarski savez formirao operativni tim za suzbijanje krađe pčela, koji je odmah počeo da radi. Za šefa tima izabran je pčelar Radivoje Stojanović, inače pravnik kriminalističke struke, zaposlen u MUP-u Srbije u Policijskoj stanici Grada Beograda.

Glavni zadaci Operativnog tima

Novoosnovani Operativni tim za suzbijanje krađa pčela je zbog ozbiljnosti situacije postavio nekoliko primarnih zadataka koji moraju što pre biti realizovani, a oni su:

1) izvlačenje statistike krivičnih dela u oblasti pčelarstva za 2016. i 2017. godinu kod pčelara članova Saveza pčelarskih organizacija Srbije i formiranje baze podataka koja će nadležnim organima MUP-a pomoći u rasvetljavanju slučajeva krađe i otkrivanju počinioca;

2) sastavljanje uputstva za pčelare šta da čine u slučajevima krađe košnica, da ne bi pravili proceduralne greške zbog kojih bi nastali problemi u otkrivanju počinioca ili bi se omela eventualna naplata štete;

3) sastavljanje spiska pčelara SPOS-a koji su aktivni ili penzionisani pripadnici MUP-a radi stvaranja mreže ljudi koji operativno na teritoriji svojih opština mogu da pomognu policiji informacijama, pčelarskim znanjem i operativnim radom na rasvetljavanju slučajeva krađe pčela;

4) organizovanje sastanaka sa nadležnima u MUP-u radi bržeg i efikasnijeg rasvetljavanja slučajeva krađe pčela;

5) podsticanje razvoja tehničko-tehnoloških i drugih sistema radi što efikasnijeg suzbijanje krađa pčela i pronalaženja ukradenih košnica.

Pčelari pozvani da pomognu Operativnom timu

Savez pčelarskih organizacija Srbije pozivao je svoje članove da idejama i aktivnostima unaprede rad operativnog tima. Oni takođe, mogu da predlažu ideje i daju savete i sugestije u vezi sa razvijanjem inovativnih sistema za suzbijanje krađa pčela.

Svi zainteresovani pčelari svoje ideje koje su u vezi sa rešavanjem ovog sve ozbiljnijeg pčelarskog proglema, kao i sve neophodne informacije o radu Operativnog tima mogu da dobiju od njegovog rukovodioca Radivoja Stojanovića na broj telefona 064/8625-601 i mejl adresu: rasanbg@gmail.com.

Foto: emzepe / Flickr


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

SPOS


Tagovi

Pčele Pčelarstvo Krađa Operativni tim SPOS Radivoje Stojanović Pčelari


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta