Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Procedura postupanja
  • 10.03.2016. 18:00

Gde prijaviti sumnju na trovanje pčela pesticidima?

Objavljena je Procedura službene kontrole u slučaju prijave masovnog uginuća pčelinjih društava, kada se sumnja da su uzrok uginuća sredstva za zaštitu bilja.

Foto: bigstockphotos.com
  • 823
  • 30
  • 0

Uprava za zaštitu bilja u saradnji sa Upravom za veterinu, shodno dogovoru koji je SPOS postigao sa nadležnima, objavila je Proceduru službene kontrole u slučaju prijave masovnog uginuća pčelinjih društava, kada se sumnja da su uzrok uginuća sredstva za zaštitu bilja.

Kome prijaviti uginuća pčelinjih društava?

Prijava uginuća pčelinjih društava može biti prosleđena Upravi za zaštitu bilja putem e-maila, načelniku fitosanitarne inspekcije i šefovima odseka fitosanitarne inspekcije od strane pčelara ili drugih organa Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine (MUP, Tužilaštvo, organi AP Vojvodina nadležni za životnu sredinu). O podnetoj prijavi Uprava za zaštitu bilja obaveštava Upravu za veterinu.

Tbela 1.

Radno mesto

Ime i prezime

Adresa kancelarije

Kontakt telefon

e-mail

Šef odseka Novi Sad

Nina Nikolić

Bul.Mihajla Pupina 10

Novi Sad

021/4726-288

064/88-18-449

nina.nikolic@minpolj.gov.rs

Šef odseka Beograd

Nenad Milojević

Omladinskih brigada 1

Beograd

011/2699-682

064/88-18-409

nenad.milojevic@minpolj.gov.rs

Šef odseka Valjevo

Miodrag Spasojević

Karađorđeva 31, Valjevo

014-293-981

014-293-980

064/88-18-412

spalemiodrag@gmail.com

Šef odseka Niš

Svetlana Stankov

Omladinskih brigada 1 Beograd

011/3117 359

064/80-55-864

svetlana.stankov@minpolj.gov.rs

svetlana.stankov60@gmail.com

Načelnik Odeljenja veterinarske inspekcije Uprave za veterinu nakon prijema prijave obaveštava načelnika Odeljenja fitosanitarne inspekcije Uprave za za zaštitu bilja, odnosno obrnuto ukoliko je prijava prvo prosleđena Upravi za zaštitu bilja.

Službena kontrola prijave uginuća pčelinjih društava

Načelnik odeljenja fitosanitarne inspekcije ili šef odseka fitosanitarne inspekcije Uprave za za zaštitu bilja određuju nadležnog fitosanitarnog inspektora za službenu kontrolu prijave uginuća pčelinjih društava.

Nadležni inspektor obavlja službenu kontrolu, u skladu sa čl. 44, 45, 49. i 74. tač. 12), 25), 28) i 34) Zakona o sredstvima za zaštitu bilja ("Sl. glasnik RS",br. 104/09).

Uzorkovanje uginulih pčela obavlja veterinarski inspektor. Uzorkovanje bilja i biljnog materijala koje se nalaze u blizini pčelinjih društava na prisustva sredstava za zaštitu bilja, obavlja fitosanitarni inspektor o čemu sačinjava inspekciski zapisnik i nalog za laboratorijsku analizu.

Podatke u vezi sa vlasnicima pčelinjih društava prikuplja nadležni veterinarski inspektor, dok podatke u vezi sa vlasnicima parcela koje se nalaze u blizini pčelinjih društava prikuplja fitosanitarni inspektor. Primerak zapisnika fitosanitarni inspektor dostavlja nadležnom veterinarskom inspektoru i obrnuto.

Gde se uzorci dostavljaju i ispituju?

Uzorkovanje bilja i biljnog materijala, koje obavlja fitosanitarni inspektor dostavljaju se na ispitivanje prisustva sredstava za zaštitu bilja ovlašćenim akreditovanim laboratorijama.

Uzorkovanje uginulih pčela, koje obavlja veterinarski inspektor dostavljaju se na ispitivanje zaraznih bolesti i ispitivanje prisustva sredstava za zaštitu bilja ovlašćenim akreditovanim laboratorijama. Uzorci se dostavljaju uz nalog nadležnog inspektora.

Foto: bigstockphotos.com;photografiero


Izvori

SPOS


Tagovi

Inspekcija Procedura SPOS Pčelari Trovanje pčela Pesticidi Uginuće pčelinjih društava Inspektori