• Gladni medved
  • 16.09.2019. 19:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Grdanovci, Sanski Most

Gladni sanski medved uništo pčelinjak sa oko 70 košnica

Lovočuvar Izet Alagić otkriva da je na tom području viđena i medvedica sa dva mečeta, ali i da nikada nije zabeleženo da su se medvedi iz visokih šuma spuštali u blizinu sela.

Foto: Pixabay/jakeeche
  • 190
  • 26
  • 0

Ove je godine pred pčelarima u Unsko-sanskom kantonu puno izazova. Slaba paša zbog nepovoljnih vremenskih prilika već je smanjila prinos meda i ugrozila opstanak pčela, a sada se pčelari u okolini Sanskog Mosta moraju "boriti" i s medvedom. 

Meštani i pčelari u strahu

Kako pišu Nezavisne, na području podgrmečkog sela Grdanovci, udaljenog 20 km od Sanskog Mosta, medved je prošle nedelje uništio pčelinjak s oko 70 košnica. Čini se kako se radi o istom medvedu koji se poslednjih nedelja spuštao blizu kuća u tom selu, zbog čega su meštani, ali i pčelari u strahu. 

Upravo na tom području zbog bogate ispaše mnogi sanski pčelari drže svoje košnice, a zbog medveda je deo njih počeo s premeštanjem košnica na druge lokacije. 

Lovočuvar Izet Alagić otkriva da je na tom području viđena i medvedica sa dva mečeta, ali i da nikada nije zabeleženo da su se medvedi iz visokih šuma spuštali u blizinu sela. 

Životinje u šumi nemaju šta jesti

"Ova godina je bila nerodna, podbacili su voće i drugi šumski plodovi, pa su životinje gladne. Spuštaju se u blizinu naselja u potrazi za hranom i očekivati je da ovakvih slučajeva bude još više. U dosta sela danas ne živi niko, pa se medvedi bez straha spuštaju u niže krajeve", kazao je Alagić.

Naime, krajem avgusta u Grdanovce, na imanje starice Milke Milinković nekoliko dana zaredom dolazio je medved i jeo jabuke sa stabla

Početkom oktobra počinje lovna sezona 

Pretpostavlja se da samo na području sanskog lovišta danas živi oko 50 medveda iako je procenjeni optimalni broj na tom prostoru oko 20.

U Lovačkom društvu "Sana" kažu da su u pitanju zaštićene životinje i da je organizacija eventualnog lova na medveda skupa i komplikovana. Ipak, procenjuju da će se situacija početkom oktobra, kada počinje nova lovna sezona, popraviti, jer će lovci s psima biti prisutni u lovištu, što će oterati ove zveri u njihova prirodna staništa.


Tagovi

Gladni medved Napad medveda Grdanovci Izet Alagić Lovna sezona


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.