Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ostaci pesticida
  • 28.06.2022. 18:00

Glifosat u medu - poljoprivrednik pčelaru mora da plati odštetu

Slučaj se desio kada je glifosat primenjen u blizini lokacije na kojoj su se nalazile košnice. Reč je o jedinstvenom slučaju.

Foto: Depositphotos/gorart
  • 715
  • 129
  • 0

O pomoru pčela sve više slušamo, a najčešći razlog je primena pesticida, posebno herbicida na bazi glifosata.

U medu nemačkog pčelara iz Branderburga pronađeni su prekomerni ostaci glifosata. Suđenje pred Okružnim sudom u Frankfurtu dugo je trajalo, a kako piše Agrarheute, prema objavljenoj presudi poljoprivrednik mora pčelaru da plati odštetu u iznosu od oko 14.500 evra.

Kontaminiran med i vosak

Slučaj se desio 2019. godine kada je ovo hemijsko sredstvo primenjeno na površini poljoprivrednog gazdinstva u blizini lokacije na kojoj su se nalazile košnice. Rezultat toga je previsok sadržaj glifosata, iznad maksimalno dozvoljenog.

Portparol Okružnog suda u Frankfurtu objasnio je da je pčelar u potpunosti dobio proces. Predmet spora je kontaminiranih 500 kilograma sirovog meda i 40 kilograma voska za koje treba da se isplati odšteta.

Jedinstvena presuda

Ističu da presuda nije generalna odluka i nema nikakvog efekta za druge konvencionalne poljoprivrednike i pčelare kao ni na dosadašnju sudsku praksu. Reč je o jedinstvenom, pojedinačnom slučaju, a presudno je bilo što je pčelinjak bio lako prepoznatljiv i ratar nije mogao da ga ne vidi. 

Portparol je naveo da to ne znači da će svaki poljoprivrednik morati da očekuje sličan slučaj i neće svaki pčelar morati da daje informacije o svojim košnicama. Presuda još nije pravosnažna.


Tagovi

Glifosat Ostaci pesticida Med Otrovan med Presuda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.