Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napad pčela
  • 11.06.2019. 16:00
  • Zlatiborski okrug, Uzice

Iskusni pčelar i njegov komšija preživeli ubode 300 pčela

Miladin Maksimović (74) i Desimir Lazić (66), komšije u selu Gostinica kod Užica, završili su u bolnici posle uboda od preko 300 pčela. U bolnici su proveli dva dana, ali na svu sreću, nisu imali nikakvih posledica.

Foto: Biljana Kuzmanović
  • 4.725
  • 555
  • 0

Miladin Maksimović, iskusni pčelar, i tog dana je, kao i svakog prethodnog, od ranog jutra bio u svom pčelinjaku. Pošto je veliko prostranstvo, oko tri hektara, dogovorio se sa komšijom Desimirom Lazićem da dovede oko 60 ovaca da ih pusti na livadu. 

"Bilo je oko deset sati ujutru kada je komšija doterao ovce. Pustili smo ih na livadu, ali glupe ovce su se nekako našle na oko desetak metara od pčelinjaka. Tu imam 60 košnica. Ovce koje su počele tuda da se kreću, pa valjda i njihov miris, a pri tom i glad pčela jer je kiša sve sprala, sve je to uticalo da se pčele naljute", počinje priču Miladin. 

Pčele napadale sa svih strana 

Kaže da su na njih odmah krenule pčele iz nekih dvadesetak košnica, a nakon tog pridružile su im se ostale pčele iz pčelinjaka. Ovce su počele da padaju i da trče u krug oko pčelinjaka.

"Komšija je stajao na nekih dvadeset metara od pčelinjaka, a ja sam odmah uleteo u obližnji pomoćni objekat i izneo dve kape radi zaštite za mene i Desimira. Odmah sam uleteo među ovce i počeo da spašavam one koje su popadale," priseća se Miladin.

Osećao je kaže ubode svuda po telu. "Poneki zaboli, najviše oni po vratu i po glavi. Nisam stizao ni da ih otresem, nego sam ih pritiskao po glavi. Brinuo sam se za ovce, jer su ih pčele ubadale samo po glavi. I posle sat i po borbe sa pčelama i ovcama uspeli smo da ovce odvojimo i isteramo van dometa. Još više sam se zabrinuo kada nisam video komšiju", kaže Miladin.

Samo u vratu bilo 40 žaoka 

Pošao je da traži komšiju, ali ga je ugledao posle par minuta na brdu. "Ma traljao sam ovcu, skidao pčele sa nje, ali su one ubadale mene. Skočio sam i počeo da bežim. Ali, stvarno, sem uboda, nisam ništa osećao", dodao je Desimir, koji je odmah otišao kući. Miladin je upalio automobil i pošao kod lekara, dok su na Desimira njegovi najbliži uticali da ide kod doktora. 

I Desimir i Miladin su odmah primljeni i zadržani na odeljenju alergologije

Miladin kaže da nije osećao nikakve tegobe, ali sama pomisao da ga je ubolo toliko pčela, uticala je na to da ipak poseti lekara. U tri sela, su i tri ambulante. Lekar po jedan dan provodi u jednoj ambulanti, pa naredni u drugoj i tako u krug.

"Lekara sam našao tek u trećoj ambulanti u Lunovom selu. Već su dovezli Desimira. Odmah smo dobili urbazon. Doktorka u ambulanti mi je izvadila 40 žaoka iz vrata. Rekla nam je da moramo da odemo u bolnicu radi daljih pregleda, a i sama se čudila kako nam nije ništa. Onda je komšija seo u moj automobil i zajedno se odvezli do bolnice", kaže Miladin.

Čim je izašao iz bolnice, odmah otišao da obiđe svoje pčele 

I Desimir i Miladin su odmah primljeni i zadržani na odeljenju alergologije. Primili su infuziju, uzeta je krv na analizu, urađen je EKG-a... I svi rezultati su bili dobri. Čak je Miladinu pritisak bio niži. Iako su hteli da idu kući odmah, morali su da ostanu najmanje 72 sata u bolnici, za slučaj neke zakasnele reakcije. 

"Dok smo tako sedeli u bolnici, samo na jednoj nozi sam izbrojao preko 100 rana od uboda. Toliko je bilo i na drugoj. Glava je bila u malim čvorugama. Sigurno me je ubolo preko 300 pčela. Desimir je imao oko 40 uboda. Pustili su nas posle dva dana. Žena mi je rekla da kada je donela čizme iz bolnice i istresla ih, u njima je bilo na brdo mrtvih pčela. Valjda kako su ubadale, one su umirale i padale u čizme", kaže Miladin, koji je odmah otišao da obiđe svoje pčele.

Pet ovaca je bilo kritično

Miladin se seća da ga je za ove 32 godine, koliko se bavi pčelarstvom, pre 20 godina najviše ubolo oko 50 pčela, kada ih je selio u Banat, pa mu ispala košnica.

"To je do sada bilo najviše. Inače, svaki dan me ubadaju, pet, deset, ali nikada nisam imao neke posledice. Sa sobom uvek, za svaki slučaj, imam jedan lek protiv alergije. On mi služi za prvu pomoć u slučaju da osetim da mi nije dobro. Evo, i danas su ljute. Malo kosim oko pčelinjaka, pa im to smeta", dodao je Miladin, a u šali je dodao da "nikom nije škodilo od malo pčelinjeg otrova". 

Pet ovaca je bilo baš kritično. "Jedva se oporavljaju. Intervenisao je veterinar i tri su sada mnogo bolje, a dve još uvek leže i ne spadaju im otoci sa glave", dodao je Miladin.


Foto prilog


Tagovi

Miladin Maksimović Desimir Lazić Željko Perišić Pčela Košnice Gostinica Lunovo selo Stapari


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]