Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 28.08.2016. 09:00

Isplati li se stacionarno pčelarstvo?

Slobodan Arsenijević, iz Lešnice, pčelarstvom se bavi od detinjstva. On se opredelio za stacionarno pčelarenje a danas ima 50 društava u 3 pčelinjaka.

  • 7.040
  • 210
  • 0

Priča o pčelarskoj proizvodnji Slobodana Arsenijevića, iz Lešnice, kod Loznice, počinje još u njegovom detinjstvu kada je pčelario zajedno sa svojim dedom koji je pre više desetina godina imao 200 košnica. Radeći povremeno s njim naš domaćin je zavoleo ovaj posao, a od 1970. godine odlučio je da mu se posveti, ne potpuno, ali sasvim dovoljno da može da održava današnju proizvodnju. Slobodan na 3 pčelinjaka ima oko 50 društava i koristi kako DB, tako i LR košnice.

Arsenijević za sebe kaže da je stacionarni pčelar s tim da košnice, tokom zime premešta u zimovnik koji se nalazi nedaleko od njegove kuće. I dok mnogi tvrde da bez selidbe nema isplativosti pčelarske proizvodnje, Slobodan navodi da zarada dolazi samo ako je godina povoljna.

Tokom godina razvio čitav asortiman pčelinjih proizvoda

Iskusni pčelar, iz Podrinja je tokom godina bavljenja ovim poslom osim meda razvio i čitav asortiman pčelinjih proizvoda koje može da ponudi potencijalnim kupcima. Iako je nekada med prodavao i na beogradskom tržištu, njegovi proizvodi sada mogu da se kupe samo u Lešnici, na pijačnoj tezgi ili na njegovom kućnom pragu.

Kao i sve druge pčelare i ovog domaćina muči nekoliko problema s kojima ne mogu sami da se izbore. A o čemu je reč pogledajte u video prilogu:


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Košnice Pčele Hrana Med Pčelinji proizvodi Pčelarenje Cena Zarada Lešnica Slobodan Arsenijević Pčelar Podrinje


Partner