• Bolesti pčela
  • 02.08.2018. 08:15

Istraživači otkrili novih 27 virusa pčela!

Veruje se da pčele "zarade" virus sa biljke, koji potom šire na druge biljke i tako ugrožavaju, pre svega poljoprivredne useve. Međutim, negativne efekte, kako na pčele, tako i na useve, potrebno je tek utvrditi.

Foto: Pixabay / Oldiefan
  • 246
  • 18
  • 0

Međunarodni tim istraživača otkrio je 27 novih virusa pčela! Veruje se da će im ovo otkriće pomoći da stvore strategije, kojima će sprečiti širenje patogena među ovim oprašivačima. "Uprkos važnosti pčela kao oprašivača i važnosti virusa za zdravlje pčela, naše razumevanje pčelinjih virusa je iznenađujuće ograničeno", rekao je naučnik Dejvid Galbrajt (David Galbraith).

Uzorci iz 12 vrsta pčela

Kako bi istražili viruse, naučnici su sakupili uzorke DNK i RNK, koji su zaduženi za sintezu proteina, iz 12 vrsta pčela, iz devet zemalja širom sveta. Potom su razvili novu tehniku, kojom su utvrdili neke od poznatih virusa, ali i 27 onih koji ranije nisu bili evidentirani. "Sa ovom metodom možemo da utvrdimo sve viruse prisutne u uzorku, bez prethodnog znanja o tome šta bi moglo biti tamo", rekao je Zahari Fuler (Zachary Fuller) sa Univerziteta Kolumbija.  Rezultate istraživanja objavili su u junu.

Virus sličan onome kod biljaka

Jedan od virusa koji je otkriven je sličan onome koji se može naći kod biljaka. Veruje se da pčele "zarade" virus sa biljke, koji potom šire na druge biljke i tako ugrožavaju, pre svega poljoprivredne useve. "Moramo da obavimo više eksperimenata, kako bismo utvrdili da li virusi zaraze pčele, jer postoji mogućnost da oni postoje na polenu, ali da ne utiču direktno na pčele. Važno je utvrditi i da li imaju negativne efekte, kako na pčele, tako i na useve", rekla je profesor Kristina (Christina) Grozinger.

Otkriveni su i isti virusi, u različitim vrstama pčela. Time je potvrđeno da oni slobodno cirkulišu među pčelama.  Istraživači smatraju da postoji još mnogo virusa, koji čekaju da budu otkriveni. 

Izvor: Pen State News


Tagovi

Pčele Virusi Biljke RNK DNK Novi virusi


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.