Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svilajnac
  • 09.12.2018. 11:00

Janko Antić je najmlađi pčelar u resavskom kraju

Janko je zavoleo pčele uz svog dedu Dragana Markovića Mačka, koji se 50 godina bavi pčelarstvom.

Foto: Jelena Lukić
  • 417
  • 68
  • 0

Devetogodišnji Janko Antić iz Svilajnca najmlađi je pčelar u resavskom kraju, a verovatno i najmlađi u Srbiji. Ozbiljno se bavi pčelarstvom godinu dana i za sada ima deset košnica. Na svoj rođendan, 15. marta, postao je član Društva pčelara Resava iz Svilajnca. Njegov deda Dragan Marković Mačak pčelarstvom se bavi već pola veka. Nekada je imao 150 košnica, ali sada, kako kaže, zbog godina nije u stanju da se stara o toliko košnica pa je broj smanjio na 70.

"Ja o pčelama znam sve ono što zna i moj deda. Od njega sam sve naučio. Imao sam sedam godina kada sam krenuo sa deda Draganom u pčelinjak", kaže ponosno Janko. 

Spajdermen najviše voli livadski med

Janko kaže da zna ceo postupak pravljenja meda: "Nije komplikovano i sve mi je zanimljivo. Najviše mi se sviđa deo kada vadimo ramove i stavljamo ih u centrifugu. Moj omiljeni med je livadski, zato što je najslađi. Imamo bagremov, suncokretov i livadski med".

Ovaj mali pčelar kaže da se ne plaši uboda pčela. Ima i zaštitno odelo sa motivima Spajdermena, kao i rukavice. "U ovom periodu su pčele mirne, ali početkom proleća, kada su uznemirene, tada se malo plašim, jer su ljute. Dva puta me je ubola pčela, prvi put me je malo bolelo, jer sam bio mali, a drugi put nije bilo strašno", seća se Janko.

Janko
Janko se ne plaši uboda pčela

Planira da poveća broj košnica na 20

Znalački kaže da u ovom periodu nema posla oko pčela: "Pčele se sada zimi ne uznemiravaju. Rad sa pčelama počinje od februara, tada im dodajemo pogaču. Na proleće ih obilazimo, a krajem aprila se vrca med".

Janko planira da na proleće, kada bude vreme za rojenje, poveća broj košnica na 20. Za sada mu je to plan kada je pčelarstvo u pitanju, a treba još reći da je odličan đak trećeg razreda osnovne škole u Svilajncu.

Deda i unuk proizveli oko 15 kg meda po košnici

Deda Dragan je jako ponosan na svog unuka i nada se da će on jednog dana preuzeti sve košnice. Inače, cela porodica se bavi pčelarstvom, ali su sin i zet nedavno postali alergični na ubode pčela, tako da više nisu toliko angažovani. 

"Janko mi poslednje dve, tri godine pomaže kada pravim košnice i ramove, ali ove godine se baš ozbiljno zainteresovao i za sve ostalo. Posećuje sve sastanke koje držimo u društvu, dolazi na predavanja koja organizujemo. Ono što je bitno jeste da voli da čita pčelarske knjige, a ja imam dosta literature. Onaj ko ne pročita bar 30 stručnih knjiga, nije pravi pčelar", zaključuje Dragan.

Dragan
 Dragan Marković Mačak pčelarstvom se bavi već pola veka

Ova godina je bila slaba, kao i nekoliko prethodnih, tako da su deda Dragan i unuk Janko proizveli oko 15 kilograma po košnici. Osim pčelarstvom, porodica Marković se oko 15 godina bavi uzgajanjem četinara. I u tom poslu pomaže Janko, kao i drugi unuk Đorđe. I pčelarstvo i uzgoj četinara im služi da dopune kućni budžet, a ujedno i uživaju u prirodi i porodičnom druženju.


Tagovi

Janko Antić Svilajnac Mali pčelar Dragan Marković Mačak


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu