Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinjak zimi
  • 10.01.2022. 14:00

Januar u pčelinjaku - čišćenje leta, zaštita od hladnoće i glodara

Kako matica već počinje sa zaleganjem prvih jajašaca sada je potrebno osigurati da se gubitak toplote u košnici tokom hladnih noći svede na minimum. Ali, još je posla u ovom mesecu.

Foto: Depositphotos/vectorass
  • 401
  • 64
  • 0

Sa klimatskim promenama u mnogim zimskim mesecima temperatura često ne prelaze 0°C. Zbog takvih niskih temperatura pčelinje zajednice su najčešće u stanju punog mirovanja, a sami pčelari više se bave radovima izvan pčelinjaka na primer, pripremanjem okvira, podnjača, nastavaka i slično. 

U ovom je mesecu direktnih radova vrlo malo, u slučaju snežnih padavina treba samo očistiti leto košnice i osigurati u slučaju lepog vremena ispred košnice pčelama prostirku od slame ili nečeg sličnog. To je važan detalj da se ne bi spuštale prilikom pročisnih letova na hladan sneg iz kojeg se često ne mogu vratiti u košnicu.

Pritom treba napomenuti da sa čišćenjem leta košnice ne treba žuriti, jer sneg na letu sam po sebi nije opasan već problem nastaje kasnije kada počinje otapanje uz noćni pad spoljne temperature. Tada usled smrzavanja tog snega koji se tokom dana topi, postoji mogućnost blokade unosa potrebnog svežeg vazduha u košnicu.

Priprema za prve prolećne paše 

Upravo je januar mesec u kojem pčelar polako privodi kraju sve popratne radove i priprema se za prve prolećne pčelinje paše. Topi se preostalo staro saće, menja se za satne osnove ukoliko to nije već ranije učinjeno, proverava se stanje pričuvnih košnica i nastavaka, popravlja stari pčelarski pribor i odlučuje o eventualnoj kupovini novog. Želimo li da proširimo pčelinjak, sada odlučujemo koliko i na koji način.

Redovno obilazimo pčelinjak, neuznemirujući pčele proveravamo stanje i kontrolu zajednica, čiste se leta od nanosa snega. Po potrebi kod manjkanja hrane, a kada vreme dozvoli, prihranjujemo zajednice pogačama. Isto tako, polako pripremamo higijenske pojilice za sledeću sezonu. Samo rano postavljene osiguravaju u stacioniranim pčelinjacima pravilno i rano navikavanje pčela na stalne i čiste izvore vode u blizini pa time smanjujemo pojavu nozemoze ili drugih crevnih, ali i gljivičnih oboljenja.

Pčele izlaze na pročisni let (Foto: Depositphotos/Fire-d)

Kako matica već počinje sa zaleganjem prvih jajašaca sada je potrebno osigurati da se gubitak toplote u košnici tokom hladnih noći svede na minimum. To postižemo dodatnim izolovanjem košnica.

Kad ima dovoljno vlage, uz povoljne temperature, nakon obilnih kiša bude se i fiziološke aktivnosti nekih biljaka. Tada beležimo cvetove tratinčice i maslačka, ali i listanje drvenastih biljaka poput crne bazge zatim cvetanje forzicije i leske.

Pčele za vreme dela januara s višim temperaturama izlaze na za njihov probavni sistem važne takozvane "pročisne letove".

Mamci za glodare 

Posebno je važno postavljanje i obnavljanje mamaca za glodare te dakako provera samih leta jer u slučaju toplijeg vremena oni neretko ulaze kroz leta košnica i uznemiruju pčele do te mere da je za pčelara ta zajednica otpisana.

U ovom je mesecu uznemiravanje pčela na taj način posebno pogubno. Zbog toga proveravajte leta na košnicama redovno iako ste već na jesen osigurali zaštitu. Neretko se dešava da zaštita leta od glodara tokom zime malo popusti pa pronađu put do sigurnog izvora hrane i toplote. Pčele se za vreme hladnijeg perioda same ne mogu boriti jer su većim delom u klupku. U januaru ili februaru možete početi sa pripremom nastavaka i podnjača koje se zimi ne nalaze na pčelinjaku.

Svaka košnica bi trebalo da ima minimalno još dva spremna nastavka pre sezone. Ukoliko imate 50 košnica, što je otprilike neki prosek kod nas, treba da imate pripremljeno minimalno još 100 nastavaka i barem 20-30 podnjača iako je bolje za 50 košnica da imate 50 rezervnih očišćenih spremnih.

Unutrašnje i spoljno održavanje košnice

Iznutra košnica može i sme biti zaštićena isključivo pčelinjim voskom, ili propolisom. Dezinfikovanje košnice radi se isključivo izvorima topline (vatra ili vrela voda), kaustičnom sodom ili čistim alkoholom. Nikakva druga tretiranja iznutra niti su potrebna niti bi ih trebalo upotrebljavati. To se kao prvo pre svega tiče zdravlja vaših pčela, ali i budućih proizvoda iz te košnice.

Kada je u pitanju spoljno održavanje košnice, jedino prirodna, ekološki sigurna i nesintetička spoljna obrada trebalo bi da bude prioritet za ispravno održavanje svake vaše košnice. Pogrešno je uverenje pojedinih pčelara da debeli slojevi raznoraznih boja i lakova (neproverenog kvaliteta) efikasno štite vašu košnicu izvana. Stari su majstori nekad kao zaštitu drva upotrebljavali samo plamen jer uostalom drugo niti nisu imali na raspolaganju. Primeri stotinu ili dve stotine godina starih rezbarija koje nikad nisu bile ni sa čim tretirane, dokazuju da je plamen efikasna zaštita za drvo.

Za bojanje košnica koristite ekološke boje (Depositphotos/LiubovYashkir)

Ukoliko baš treba pčelinjak izgledati kao krilo neke šarene vrste papige, koristite ekološke boje isključivo proverenih proizvođača. Lako se i jednostavno nanose, pčelama ne smetaju, a vaše će košnice biti zaštićene.

Održavanje košnica ne odnosi se samo na bojenje i dezinfekciju. Podnjača u sezoni nosi velik teret i ukoliko popusti propustiti ste sezonu uz upitan opstanak vaše pčelinje zajednice.


Tagovi

Pčelinjak Radovi u pčelinjaku Januar u pčelinjaku Pročisni let Čišćenje leta


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.