Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medonosne biljke
  • 16.12.2019. 16:00

Kada bi i komšijske livade bile zasejane facelijom - izvrsnom za pčele

Ovo nije priča samo za pčelare, već i za njihove komšije. O hrani za pčele treba razmišljati sistematski - slažu se naši sagovornici iz Šumadije. Pčelari Bojan Ilić i Dušan Ristović zalažu se da se što više seju medonosne biljke. Jedna od njih je i facelija.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.204
  • 83
  • 0

Kako dobiti dovoljno zdravog meda? Pčelari kažu da je prvo potrebno obezbediti pčelama zdravu hranu. I da je ima dovoljno, to se podrazumeva. Dušan Ristović iz sela Gornje Goločelo kod Knića, teži biopčelarstvu. On tvrdi da nam je više nego ikada potrebna organizovana sadnja ili setva medonosnih biljaka.

Biopčelarstvo - borba za zdrav polen i zdrav med

Setva medonosnih biljaka - postulat biopčelastva

"Jedna od tri važne stvari u biopčelarstvu je da postoji organizovana setva medonosnih biljaka. Kod nas ima dosta bagrema u okolini, ali morao sam da zasejem na svojim i okolnim livadama medonosne biljke. Godinama ubeđujem i komšije da to isto rade, kako bi pčele kontinuirano imale posla. Setva medonosnih biljaka posebno je važna kod stacioniranog pčelarstva, gde nema seljenja košnica. A upravo je to još jedan od postulata biopčelastva. Medonosne biljke treba sejati tamo gde su i košnice, dakle, u nezagađenim sredinama i daleko od zagađenja. Imate na stotine hektara zapuštenih parcela na kojima raste korov, a one bi itekako mogle da budu korisne," kaže Dušan Ristović.

Idealno bi bilo, kaže naš sagovornik, kada bi i komšije na slobodnim livadama sejali medonosne biljke. Jedna od njih je facelija. Ona je značajan izvor nektara i polena za pčele. Obilno i dugo cveta. U toku vegetacije može da obezbedi od 100 do 450 kilograma meda po hektaru. A u dobrim godinama i sa dve setve do 1.000 kilograma. Optimalne temperature za faceliju su od 16 do 24 stepena Celzijusa.

Bojan Ilić, pčelar iz sela Trska kod Rače Kragujevačke je na svom imanju zasejao faceliju na oko pola hektara.

Dušan Ristović

Koliko nektara daje facelija?

Ilić kaže da je facelija poznata kao jedna od najmedonosnijih biljaka. Seje se od kraja februara do marta, a sazreva 45 dana od dana setve. U punom cvatu je preko mesec dana. Ali, zanimljivo je da i sada, kada je gotovo kraj decembra, može da se nađe po neki cvet zbog toplog vremena.

"Jednogodišnja je biljka, ali možete je nakon završetka cvetanja ponovo zaorati i posejati sredinom jula. Tako krajem avgustu stiže za zimsku pašu. Zbog toga je idealna u periodima kada pčele nemaju pašu. U našim selima ima dosta napuštenih livada, koje su idealne za medonosne biljke. Zato apelujem na sve koji ih imaju da samo poseju ili ustupe pčelarima, čije su košnice u blizini da ih iskoriste za setvu. Tako će pčele imati dovoljno hrane od maja do septembra. Samim tim biće i manje seoba pčela i imaćemo autentične proizvode sa određenog područja," kaže Ilić.

Jedan cvet facelije daje do 4,5 miligrama nektara sa koncentracijom šećera od 28 odsto. Mnogi pčelari se slažu da zbog toga ne postoji bolja biljka za pčele od nje. Potrebno joj je 13 sati dnevnog svetla da bi započela cvetanje, ali je otporna na hladnoću i sušu.

Med od facelije spada u najskuplji i ima specifičnu prozirno belu ili svetložutu boju, dok u košnicama daje ljubičastu nijansu. Dok se za bagremov ili livadski med cena kreće oko 800 dinara, za med od facelije je oko 1.000 dinara za kilogram.

Facelija je značajan izvor nektara i polena za pčele

Kako posejati faceliju?

FacelijaPhacelia tanacetifolia je jednogodišnja biljka poreklom iz Amerike, tačnije Kalifornije. U Evropi su počeli da je gaje u 19. veku. Facelija se u poslednje vreme gaji za akumulaciju azota i za tu svrhu se seje kao postrni usev, jer tokom vegetacije usvaja oko 150 kilograma azota po jednom hektaru. Nema posebnih zahteva i može se gajiti na svim tipovima zemljišta. Zbog sitnog semena potrebno je dobro pripremljeno zemljište. Seje se na dubini od 1,5 do 2 centimetra u redove na razmak od 20 centimetara. Facelija je specifična po tome što je klijanje semena inhibirano sunčevim svetlom, te ono ne sme ostati na površini. Za setvu je potrebno od 5 do 10 kilograma semena po hektaru.


Povezana biljna vrsta

Facelija

Facelija

Sinonim: - | Engleski naziv: California bluebell | Latinski naziv: Phacelia tanacetifolia Benth.

Facelija je jednogodišnja biljka čiji cvetovi daju velike prinose nektara. Računa se da se s nje može skupiti 500 – 1 000 kg/ha meda, što zavisi od setve, vremenskih prilika kao i... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Facelija Medonosna biljka Pčele Košnice Biopčelarstvo Dušan Ristović Bojan Ilić Cena meda Zdrav med


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!