Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana pčela
  • 26.12.2018. 16:15

Kako izgleda dobra zimska zaliha za pčele?

"Ne treba spasavati društva od gladi, dodajući po nekoliko pogača (čak i po pet) tokom zime, već pčelama treba obezbediti dobru zimsku zalihu hrane", ističe Miljko Šljivić.

Foto: Pixabay / PollyDot
  • 2.574
  • 215
  • 0

Zbog sve težih uslova  za razvoj i opstanak pčela, pčelarima ne ostaje mnogo mogućnosti i načina da se protiv toga bore. Ipak, moraju se preduzimati određene aktivnosti, kako bi potencijalne štete bile što je moguće manje. Pod tim se pordazumeva i borba za više znanja, smatra Miljko Šljivić, nekadašnji predsednik SPOS-a, a posebno kada je reč o ishrani pčela

"Ne treba spasavati društva od gladi, dodajući po nekoliko pogača (čak i po pet) tokom zime, već pčelama treba obezbediti dobru zimsku zalihu hrane. Ne treba spasavati par društava tako što ćemo svim društvima u pčelinjaku dodavati pogače, već imati dobar uvid u stanje zaliha hrane i voditi dobru evidenciju o tome. Ako i nekom društvu treba dodati pogaču, onda to uraditi samo u slučaju tog društva", naglašava Šljivić.

Nepohodno je da pčelama ostane deo zimskih zaliha hrane

Imajuću u vidu da unos nektara i polena u proleće često ne može da zadovolji potrebe pčelinjeg društva, radi dobrog prolećnog razvoja nepohodno je da pčelama ostane deo zimskih zaliha hrane. Manji unos hrane ima za posledicu štednju hrane od strane pčela. Ona se sastoji i u smanjenju broja položenih jaja, što utiče na slabiji razvoj društva, kao i smanjenje broja obroka pri hranjenju larvi, što utiče na kvalitet pčela. Leženjem pčela lošeg kvaliteta dolazi i do slabijeg razvoja žlezda pčela, što će se direktno odraziti na hranjenje budućeg legla.

Značaj zaliha hrane u pčelinjem gnezdu

Sve te činjenice navele su naučnike da se bave istraživanjem značaja zaliha hrane u pčelinjem gnezdu.

Količina meda
u pčelinjem gnezdu (
kg)

Masa mleča u ćelijama
sa trodnevnim larvama (mg)

Masa larvi
trodnevnog uzrasta (
mg)

4,5

8,1

12,6

2,1

5,0

4,8

6,7

9,5

10,8

Tabela 1. Kvalitet larvi pčela u zavisnosti od količine zaliha hrane u društvu (N. G. Bilaš)

Zalihe hrane (kg)

Masa šestodnevne
larve (
mg)

Masa pčela
(
mg)

Dužina života pčela u voćnoj paši

3-4

6-8

10-12

137

159

171

108

116

118

14,5 dana

18,0 dana

18,9 dana

Tabela 2. Kvalitet pčela u zavisnosti od količine hrane u društvu (A. M. Rjamova)

Interesantni su podaci sa 188 pčelinjaka, gde su naučnici uporedili zavisnost količine vrcanog meda od količine hrane ostavljene prethodne jeseni. Pčelinjaci su podeljeni u pet grupa prema tome sa kolikom količinom hrane su društva obezbeđena. Rezultati su prikazani u Tabeli 3.

Grupa

Obezbeđenost
hranom (kg)

Broj
pčelinjaka

Količina meda za vrcanje po društvu (kg)

Količina meda za vrcanje po društvu (%)

I

II

III

IV

V

do 15

od 15,1 до 20

od 20,1 до 25

od 25,1 до 30

više od 30

3

34

98

39

14

14,4

23,3

31,4

34,9

36,2

45,8

73,2

100,0

111,4

115,3

"Zaključak je da u proleće u košnici treba da bude najmanje 10-12 kg poklopljenog meda, i najmanje dva rama sa pergom. Ako pčele u zimskom periodu (od 1. oktobra do 1. aprila) potroše između osam i devet kilograma, možemo zauzeti stav da moramo obezbediti zimnicu od minimum 17 kilograma, ako hoćemo dobar prolećni razvoj. Pčele neće potrošiti ni gram više nego što im treba, pa pčelar neće ništa izgubiti, a biće oslobođen briga oko prezimljavanja i imaće jača društva", smatra Šljivić.

Kako dodaje, za zimu je najbolje obezbediti dovoljno meda i polena, a preko zime ne dodavati skupo plaćene pogače. Veoma je važno obezbediti i da zimska zaliha bude dobrog kvaliteta (kvalitetan med). U godinama kada se manjak meda nadoknađuje sirupom, onda je najbolje dodati invertni sirup, ili sirup rastvoren u toploj vodi.

Vrsta hrane koja je data pčelama

Prosečna dužina života

Med

Sirup invertovan enzimom invertaza

Sirup invertovan kiselinama

21,8 dana

18,4 dana

12,8 dana

Dr Goran Mirjanić, iz Banja Luke, ispitivao je dužinu života pčela u zavisnosti od vrste hrane. Pčele iste starosti podelio je u tri grupe i zatvorene u kavezima, u istim uslovima, hranio različitom hranom


Izvori

SPOS


Tagovi

Miljko Šljivić Ishrana pčela Pčele zimi Pogača Nektar Polen Med Sirup


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić