Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 02.03.2024. 14:00
  • Zaječarski okrug, Sokobanja, Boljevac

Ko je ovlašćeni korisnik "Rtanjskog meda"?

Rtanjski med je početkom ove godine dobio prvog ovlašćenog korisnika, koji za sada okuplja 30 individualnih proizvođača.

Foto: Depositphotos/kovbasniuk (ilustracija)
  • 294
  • 70
  • 0

Rtanjski med je zaštićena geografska oznaka za višecvetni med koji se proizvodi isključivo na delovima teritorija Sokobanja i Boljevac, odnosno na definisanom geografskom području planine Rtanj.

Zahvaljujući florističkom bogatstvu planine Rtanj na kojoj se nalazi 17,55 odsto ukupnog broja vrsta i podvrsta flore Srbije, u Rtanjskom medu je analizom identifikovano čak 96 tipova polena. Takođe, u flori planine Rtanj je utvrđeno 25 endemičnih vrsta i podvrsta flore što predstavlja pokazatelj izuzetne originalnosti geografskog područja na kojem se proizvodi Rtanjski med, istaknuto je na Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Da li će livadski med sa Stare planine dobiti oznaku geografskog porekla?

Boja ovog meda varira od svetlo oker žute do svetlo ćilibarne, a ukus se razvija od umereno kiselog preko umerenog do intenzivnog slatkog. Njegov miris i aroma predstavljaju harmoničnu kombinaciju biljnih, voćnih i cvetnih nota koje mogu biti veoma suptilne, jedva uočljive do umereno izražene. Miris podseća na osušeno bilje, fermentisano i prerađeno voće, protkano laganim cvetnim mirisima.

Akciona grupa sa 30 indivudualnih proizvođača

Rtanjski med je početkom ove godine dobio prvog ovlašćenog korisnika, a to je udruženje Lokalna akciona grupa Rtanj iz Sokobanje, koja za sada okuplja 30 individualnih proizvođača ovog meda koji su prošli proces sertifikacije. Individualni proizvođači su kroz sertifikaciju potvrdili geografsko poreklo, kao i garantovan kvalitet i specifična svojstva Rtanjskog meda koji proizvode.


Tagovi

Rtanjski med Ovšćeni korisnik Lokalna akciona grupa Rtanj Oznaka zaštite geografskog porekla Zavod za intelektualnu svojinu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...