Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinjak
  • 10.09.2023. 09:00

Koji su pokazatelji krečnog legla, a kada pčelama nema spasa?

Krečno leglo je gljivično obolenje koje isključivo dovodi do uginuća trutovskog i radiličkog legla.

Foto: Depositphoto/IgorVetushko (ilustracija)
  • 4.598
  • 303
  • 0

Krečno leglo je gljivično oboljenje uglavnom poklopljenog pčelinjeg legla koga izaziva gljivica Ascosphera apis, to je heterotalična gljivica, koja ima sposobnost da stvara i muške i ženske micelije, koje formiraju anteridije i oogonije, a spajanjem polova stvaraju se fruktifikacioni organi u vidu okruglih cista koje sadrže spore. Spore su neverovatno vitalne i otporne na dezificijense i spoljne uticaje.

Kada postoji mogućnost zaraze?

Praksa je pokazala da u mumificiranim leševima larvi one ostaju "žive" i posle 15 godina, a bilo je slučajeva da su istraživači nailazili na spore koje su zadržale vitalnost i posle 38 godina, i razvijale se potpuno normalno u pogodnim mikroklimatskim uslovima. Kako napominju stručnjaci bolest je rasprostranjena širom sveta, a zaraza se prenosi putem hrane, vode, preko površine tela zaraženih pčela ili kroz pokrov. Širenju zaraze doprinose i pčelari unošenjem zaraženih trutovskih legla u zdrava društva ili hranom koja sadrži spore.

Širenju zaraze mogu da doprinesu i sami pčelari (foto: R. Milišić)

Mogućnost zaraze je velika tamo gde je slaba ventilacija u košnici i velika vlaga na celom pčelinjaku, takođe tamo gde je smanjen broj pčela, a veća količina legla u košnici.

"Društva sa starom maticom ili bezmatkom lakše dobijaju krečno leglo. Larve se mogu zaraziti sporama Ascosphera apis preko hrane, a najosetljivije su starosti tri do četiri dana kao i u periodu od dva dana po poklapanju ćelija sa larvama ukoliko dođe do prehlađivanja", rekla nam je Slavica Jurišić, master inženjer poljoprivrede, ujedno i predsednica Udruženja pčelara "Mostonga" Bač, zamenica predsednika grupacije za pčelarstvo Privredne komore Vojvodine i član izvršnog odbora profesionalnih pčelara i odbora za zaštitu pčela na nivou države.

Ona napominje da je širenje spora krečnog legla moguće i prilikom naleta pčela, ukoliko su košnice gusto raspoređene, međusobnom komunikacijom ovih insekata, nestručnim ponašanjem onih koji se njima bave kada med i polen iz zaraženih košnica prenose u zdrava društva. Takođe bolest može da se prenese preko saća i pčelarske opreme.

Koji su simptomi?

Inficirane larve na početku imaju bledožućkastu boju, telo je meko i glatko, a vremenom lomljivo. Oko njih se stvara beli micelijum koji ispunjava celu ćeliju, u kasnijem procesu larve se mumificiraju tako da izgleda kao da su prekrivene krečom te je ova bolest po tome i dobila ime.

Ukoliko se okvir sa saćem protrese čuće se zveckanje larvi koje su mumificirane u poklopljenim ćelijama, a obzirom da pčele imaju prirodni nagon za higijenskim ponašanjem uginule larve će biti izbačene na podnjaču ili ispred košnice.

Ukoliko se okvir sa saćem protrese čuće se zveckanje larvi (foto: Depositphotos/v.kosolovskyy.gmail.com)

Ukoliko se na osnovu izgleda legla posumnja na bolest svaki savestan pčelar bi trebalo do dijagnoze doći na osnovu laboratorijskog pregleda saća, odnosno mikroskopskim pregledom mumificiranih larvi.

Ako je bolest u početnoj fazi potrebno je ramove sa bolesnim leglom izneti, a pčelinju zajednicu dovesti u dobro zdravstveno stanje. Ukoliko je bolest uzela maha neophodno je zameniti maticu, a obavezno zajednicu preseliti u novu košnicu. Pčelari znaju da se saće sa bolesnim leglom spaljuje kao i zaražena košnica.

Kako lečiti?

Ova bolest može prouzrokovati velike štete te svaki pčelar treba da vodi računa o svojim društvima tako što će primenjivati neophodne preventivne mere, redovno kontrolisati saće i sprovoditi redovnu zdravstvenu zaštitu pčela. Slavica Jurišić kaže da ova zajednica uvek mora biti u dobroj kondiciji, jaka da greje i hrani leglo sa kvalitetnom hranom. Čim društvo oslabi veće su šanse za širenje bolesti, a od takvih nema nikakvih koristi.

Idealni odnosi u prihranjivanju pčela

"Moja porodica se tradicionalno bavi pčelarstvom, a ja sam uz njih stekla veliko iskustvo i rešila da još usavršim znanje te sam na završnoj godini doktorskih akademskih studija na pčelarstvu - Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Na osnovu mog ličnog iskustva mogu reći da je jedan od načina lečenja krečnog legla mravljom kiselinom koncentracije 85%, tretman se radi kao i protiv varoe ali je potrebno uraditi tri tretmana u razmaku od pet dana", preporučuje naša sagovornica i dodaje da postoje i pripremljeni kartoni natopljeni mravljom kiselinom, a ukoliko je krečno leglo u začetku efikasno je tretiranje timolom.

Još napominje da ukoliko se krečno leglo ne može izlečiti mravljom kiselinom 85%, takvu zajednicu treba uništiti jer joj nema pomoći. Zato poručuje da se pčelari trude da društva budu jaka da imaju dovoljno kvalitetne hrane i da se blagovremeno uklone svi činioci koji pogoduju pojavi i razvoju pomenute zaraze.


Tagovi

Krečno leglo Zaraženo leglo Spore Larve Uginuće trutovskog legla Uginuće radiličkog legla Slavica Jurišić Podnjača


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Isplativost srpske poljoprivrede? #protest