Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Broj košnica
  • 19.05.2023. 15:00

Koliko miliona košnica ima EU? Jedna zemlja prednjači

U 2020. je zabeleženo 8,1 milion košnica. U Eurostatu ističu da je ovo samo deo ukupnog broja, jer popis poljoprivrede beleži samo košnice na farmama.

Foto: Depositphotos/Kerkezz
  • 203
  • 13
  • 0

Evropska komisija je još u aprilu odgovorila na inicijativu evropskih građana "Spasimo pčele i poljoprivrednike!" navodeći da je prioritet usvojiti i na vreme provesti predloge o održivoj upotrebi pesticida i obnovi prirode. Prepoznata je važnost oprašivača u poljoprivredi kao ključnog sredstva za osiguranje prehrambene sigurnosti EU-a u borbi protiv gubitka bioraznovrsnosti. 

Mnogo je više od 8,1 milion košnica?

U Evropskoj statističkom kancelariji, Eurostatu, su povodom Svetskog dana pčela, koji obeležavamo sutra, 20. maja, objavili podatke o broju košnica na farmama EU. 

Smanjiti upotrebu pesticida za 80 odsto do 2030. - stigao odgovor Evropske Komisije

Prema njihovim podacima, u 2020. ih je bilo 8,1 milion. Ističu da je ovo samo deo ukupnog broja, jer popis poljoprivrede beleži samo košnice na farmama. Dakle, u nekim zemljama, poput Nemačke, košnice se ne smatraju delom farmi. 

Rumunija prednjači 

Na nacionalnom nivou, Rumunija ih je imala 1,5 miliona, više od bilo koje druge zemlje EU-a. Italija i Grčka broje dodatnih jedan milion, a Španija i Bugarska, svaka po 900.000 te Portugal sa 700.000 imaju sledeći najveći broj košnica na farmama. 

Izvor: Eurostat

Pčele se drže u celoj EU, a oprašuju širok raspon useva koji se uzgajaju kako u toplijim, tako i hladnijim podnebljima. U svom saopštenju navode kako su ovi oprašivači u stanju preživeti hladniju klimu prezimljavajući u svojim košnicama, trošeći zalihe meda.

Broj po regijama

Najveći broj košnica na farmama u bilo kojoj regiji pronađen je u Španiji regiji Ekstremadura (300 220), a sledi je portugalska Norte (257 040). 

Broj košnica po regijama potražite na interaktivnoj karti na ovom linku 

Rumunska regija Nord-Vest (250 510) zabeležila je treći najveći broj. 


Tagovi

Broj košnica Košnice EU EU pčelarstvo Košnice na farmama Zaštita pčela Rumunija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.