Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarska inovacija
  • 31.03.2015. 13:30

Košnice za skupljanje meda bez uznemiravanja pčela

Da li je vreme za drugačiji način pčelarenja? Cedar i Sjuart Anderson više ne trebaju vrcaljku. Uz pomoć novog izuma, samo se okrene slavina iz koje poteče čisti med, a pčele se ne uzrujavaju.

Foto: honeyflow.com
  • 1.289
  • 24
  • 0

Košnice sa slavinom iz kojih se cedi sirovi, potpuno čisti med! Genijalni je to izum oca i sina, Stjuarta i Cedar Andersona iz Australije na kojem su radili proteklih desetak godina. Celo to vreme vodili su se idejom kako stvoriti košnicu iz koje će se vaditi med, a da se ona ne otvara i ne ometa pčele.

Dok se klasične košnice moraju rastvoriti, a pčele se dime kako bi se smirile, med potom struže i vrca sa okvira, a potom se očišćeni okviri vraćaju u košnicu koja se zatvara, na Flov Hive se samo odvrne slavina iz koje poteče čisti med.

Održivo pčelarenje uz Flov Hive

Flov Hive, kako su nazvali svoju košnicu, zadovoljava i pčelara i pčele. Dok pčelarima omogućava izvlačenje meda, nadgledanje zajednice i uzimanje meda po okvirima, pčele više nisu pod stresom što gube produkt svog napornog rada.

Ovom australijskom dvojicu ideja je nedavno sinula. Zaključili su kako je najbolje rešenje u redizajnu saća koje bi trebalo biti pokretno kako bi se lakše moglo izvaditi. Dodali su potom male plastične ventile na koje se mogu lako dodati čiste plastične cevi, uz pomoć kojih med ističe iz košnice. Pčele za to vreme ostaju u košnici i obavljaju svoje svakodnevne poslove.

Masovna proizvodnja na vidiku?

"Kada se saće napuni, okrene se posebno spremljen ključ koji pokreće mehanizam sa kojim se saće odvaja, dozvoljavajući da se med uz pomoć gravitacije sliva na dno okvira, gde je postavljen posebno pripremljen ventil na koji se dodaje sterilna cev ispod koje se stavi čista teglica, a potom čekate da se u nju slije sirovi, potpuno čisti med", tako, između ostaloga, opisuje svoj projekat australijski dvojac.

Samo uz jedan pokret ključa, saće se nakon izvlačenja meda vraća na svoje mesto, a pčele ponovo mogu puniti košnice sa medom. Košnica bi trebala zaživeti kada Andersonovi skupe dovoljno novca za masovnu proizvodnju kako bi cena bila prihvatljiva, u proizvodnji se koristili vrhunski materijali, kako bi košnica mogla potrajati godinama bez ikakvih popravki ili izmena.

Foto: honeyflow.com


Tagovi

Košnice sa slavinom Stjuart i Cedar Anderson Pčelari Australija Saće Masovna proizvodnja Med Vrcanje meda


Autorka

Ivana Barišić

Više [+]

Pre nego što je upisala studije prava, Ivana je počela da se bavi novinarstvom, pa je u ovom poslu i ostala. Pisala je za nekoliko dnevnih listova, a ima iskustva i sa televizijskim novinarstvom. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija.:)