Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lamborghini
  • 09.10.2022. 18:00

Lamborghini svake godine proizvede 430 kilograma meda

Još 2016. godine u Lamborghini parku su postavili pčelinjak sa 600.000 pčela. Nisu jedini u Volkswagen grupi.

Foto: Facebook/Lamborghini
  • 220
  • 60
  • 0

Kompanija Lamborghini je najpoznatija po svojim luksuznim automobilima, ali, manje je poznato da imaju proizvodnju meda kojeg ne prodaju.

U svom saopštenju za javnost u kojem govori o svemu što radi kako bi poslovanje učinio održivijim, italijanski proizvođač se pohvalio pčelinjakom i proizvodnjom meda. Još 2016. godine u Lamborghini parku su postavili pčelinjak sa 600.000 pčela. Svake godine proizvedu 430 kg meda kojeg poklanjaju za Božić svojim zaposlenima.

Kao deo održivog poslovanja, ovaj brend je postavio fotonaponsku elektranu u "Sant'Agata Bolognese", najveću u italijanskoj regiji Emilia Romanja. Njenim korišćenjem su od 2010. uštedeli više od 2.000 tona CO2.

Pčelinjaci proizvođača automobila

Kada je reč o pčelarenju, nije Lamborghini jedini u Volkswagen grupi. Porsche je na početku imao pčelinjak s otprilike 1,5 miliona pčela. U prvoj godini su proizveli oko 400 kg meda pod nazivom "Turbienchen honey" koji je rasprodat u roku nekoliko dana. To ih je navelo da se prošire na tri miliona pčela i sada proizvode oko 1.000 kg svake godine.

Bently, koji je takođe deo Volkswagen grupe, proizvodi med u Velikoj Britaniji.

U ovoj zemlji i Rolls-Royce drži pčele, njih 300.000, a prošle su godine u njihovom sedištu u Gudvudu, u Zapadnom Suseksu, gde se nalazi i pčelinjak, volontirali zaposleni. U kompaniji ističu da njihove pčele stvaraju med kojeg opisuju "Rolls-Royce od meda". Količine su im ipak znatno manje nego što proizvodi Porsche.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Lamborghini Med Pčelarstvo Pčele Volkswagen grupa


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.