Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Zlatna košnica"
  • 11.04.2017. 12:15

Lazarevo: osnovana pčelarska zadruga

Na inicijativu Društva pčelara Cvet Banata iz Lazareva, u ovom selu je osnovana pčelarska zadruga Zlatna košnica. Osnivači kažu da su se na ovaj korak odlučili, jer samo udruženi mogu obezbediti bolji plasman svojih proizvoda i nabavku opreme i repromaterijla po povoljnijim uslovima. Ova specijalizovana zadruga zaživela je nekoliko dana uoči održavanja manifestacije Zdravlje iz košnice.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 1.728
  • 240
  • 0

Iz zadružnog sektora stižu preporuke da osim zemljoradničkih zadruga treba osnivati i one specijalizovane, usko vezane za određenu granu poljoprivrede. Pre nekoliko dana Srednjobanatski okrug postao je bogatiji za još jednu zadrugu. I to pčelarsku. Osnovalo ju je pet članova društva pčelara "Cvet Banata" iz Lazareva.

Zadruga obezbeđuje bolji plasman

Bolji plasman pčelinjih proizvoda i njihova prodaja u manjim pakovanjima, pčelarima donose veću zaradu. To je bio i glavni motiv osnivanja zadruge.

"Do sada smo pčelinje proizvode plasirani u otkupu 'na veliko', odnosno u buradima, ne na kilograme ili manja pakovanja. Smatramo da bi mnogo bolja varijanta bila da mi med upakujemo i da ga direktno distribuiramo. Na taj način ćemo izbeći deo posrednika i novac koji odlazi njima, ostajaće pčelarima. Trenutno je kod nas cena pčelinjih proizvoda niska, pogotovo u otkupu 'na veliko'. Smatram da postoji prostor između tog otkupa i prodaje 'na malo',koji bi mogao pčelarima da donese dodatne prihode" kaže Anica Batinić, predsednica društva pčelara "Cvet Banata".

Anica Batinić

Dodaje da bi tim sredstvima pčelari mogli da unaprede i prošire proizvodnju. Ako imate novac, vi ćete ulagati, poboljšavati svoju proizvodnju i pratiti nove trendove. Cilj je plasman ne samo meda, nego i ostalih pčelinjih proizvode, kao i kombinacije različitih pčelinjih proizvoda u manjim pakovanjima.

"Na etiketi će stajati natpis pčelarske zadruge, kao i ime pčelara. To je važno zbog određene sledljivosti u pakovanju i distribuciji. Takođe, ideja je i da se preko zadruge nabavi sve što je potrebno za pčelarenje. Naš cilj je da pokušamo da svu opremu i sve ono što je potrebno za pčelarstvo nabavimo zajedno. Samim tim, ako nabavljamo veće količine, očekujemo da ćemo uraditi po povoljnijoj ceni", objašnjava Batinićeva.

"Zdravlje iz košnice" - edukacija i druženje

Društvo pčelara "Cvet Banata" šestu godinu organizuje manifestaciju "Zdravlje iz košnice". Ideja je edukacija ljudi od najmlađe do najstarije dobi o značaju konzumacije meda i drugih pčelinjih proizvoda. Degustira se sve - od meda do medenjaka.

Posetioci manifestacije su mogli da porazgovaraju sa pčelarima i da čuju kako su se oni našli u tom poslu. Svoje iskustvo sa nama je podelila Zora Rajkov iz Lazareva. Zajedno sa suprugom je u tom poslu šest godina. Rođenje sina nametnulo im je pitanje šta bi mogli da rade, a da od tog posla pristojno žive.

 

Zora je predstavila svoje proizvode na manifestciji "Zdravlje iz košnice"

"Suprug je imao neki drugi posao. Prodao je mašine koje je imao i došli smo na ideju da taj novac uložimo u pčelarstvo, jer mislimo da je to stvarno unosno. Ima puno posla, ali je satisfakcija na kraju. Svake godine smo se širili malo po malo i sada imamo oko 100 košnica zajedno. Počeli smo sa oko 20 košnica i onda smo shvatili da je to bilo jako puno za nas. To je bio krupan zalogaj, jer ni on, ni ja nismo ništa znali o pčelama i pčelarenju", kaže Zora Rajkov.

Dodaje da su potrebne informacije tražili najpre na internetu, a potom i od iskusnijih pčelara. Ističe kao veliku sreću poznanstvo sa porodicom Batinić, koji su im mnogo pomogli. Značajni su bili i podsticaji, kojima su nabavili 50 društava i opremu.

 

Pčelinji proizvodi - izvanredna hrana

Vidoje Kulić, lekar i pčelar iz Sombora, napomeno je da su pčelinji proizvodi izvanredna prirodna hrana. Objasnio je da je to hrana koja sadrži sve što je organizmu potrebno - energiju, gradivne i zaštitne materije:

Vidoje Kulić

"Kako su je stvorile pčele, tako je mi koristimo. Nema dorade, prerade, korekcije. Pčelinji proizvodi su odavno poznati kao sredstva koja se mogu koristiti za zaštitu zdravlja. Ne možemo da kažemo da je med lek, ali je lekovit. Medom ne možemo da lečimo bolesti, ali sigurno možemo da pomognemo organizmu da se zaštiti i da ne oboli. To je osnovna svrha pčelinjih proizvoda. Mi med uglavnom koristimo kao hranu, malo kao lekovitu supstancu. Još manje se koriste ostali pčelinji proizvodi - propolis, polen, a pogotovo matični mleč".

Podrška Mesne zajednice i TO Zrenjanin

Društvo pčelara "Cvet Banata" za organizaciju manifestaije imalo je pomoć i najmlađih stanovnika Lazareva. Deca predškolske ustanove "Slavko Rodić" bila su zadužena za recital i maskenbal. Organizaciju su podržale i Mesna zajednica i Turistička organizacija Zrenjanina.

"Manifestacije ove vrste i te kako doprinose prezentaciji i afirmaciji sela i svih delatnosti koje su u selu atraktivne. Mi ćemo se truditi da u narednom periodu što više približimo sva naseljena mesta gradu, da budemo prisutni na njihovim manifestacijama. Pokušaćemo tu da dovedemo turiste. Ideja je da od juna napravimo jednu manifestaciju na kojoj će se svake subote po jedno selo predstavitiu gradskoj bašti Zrenjanincima i njihovim gostima", kaže Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije Zrenjanina.

Foto: Jasna Bajšanski


Tagovi

Anica Batinić Zoran Ljubotina Zora Rajkov Cvet Banata Zdravlje iz košnice Lazarevo


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin