Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništen pčelinjak
  • 28.07.2022. 13:30
  • Zlatiborski okrug, Gornje Babine

Mečka uništila košnice: Napravila štetu oko 5.000 evra

Zbog upada mečke u pčelinjak, meštani su sada u strahu da izađu na svoja imanja i obavljaju redovne poljoprivredne radove.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 424
  • 62
  • 0

"Ne čačkaj mečku" se ne govori za džabe, iako u ovoj priči niko nije čačkao ovu snažnu životinju. Šta je sve u stanju ona da uradi, iz prvog reda je video pčelar Dragomir Rvović iz sela Gornje Babine.

Neobičan sukob dogodio se juče, u sredu, kod prijepoljskog sela kada se meštanin našao oči u oči sa mladom mečkom koja je upala na njegovo imanje i napravila ogromnu štetu u pčelinjaku, piše Rina, a prenose Večernje novosti.

"Usred bela dana uništila mi je devet košnica, koje su sada neupotrebljive i pojela sve što se našlo unutra. Jednom sam uspeo da je oteram, ali nakon sat vremena ponovo se pojavila da dovrši ono što je započela, med pojela, a ramove uništila", rekao je Rvović i dodao da će ga šteta koju je napravila koštati oko 5.000 evra.

Medvedi su do sada zaobilazili to selo

Iako je ovo selo u planini, na velikoj nadmorskoj visini, poprilično je naseljeno, pa su ga sve do sada medvedi zaobilazili i nisu se spuštali do kuća.

Do sada su medvedi zaobilazili selo i nisu se spuštali do kuća (Foto: Duško Ćirović)

Sada su meštani u strahu da izađu na svoja imanja i obavljaju redovne poljoprivredne radove.

"Došla je na nekih 800 metara do prvih kuća, što ranije nije bio slučaj. Primećivali su stanovnici, čak i fotografisali njene tragove. Ono što nas brine jeste što je sve bliže nama. Nije svejedno kada znate da je možete sresti u svakom trenutku, kao što je danas upala na moje imanje", rekao je Rvović i dodao da čak i ako stoku na ispašu puste, pitanje je da li će se živa vratiti

On poručuje da će štetu prijaviti nadležnim inspekcijama i resornom ministarstvu, kako bi bar malo sanirao gubitke, i dodaje da iako je doživeo malo razočarenje neće odustati od pčelarstva.

Markirani medvedi u tom okrugu

Podsetimo, nedavno su nova tri medveda markirana u tom okrugu u okviru projekta monitoringa ove zveri.

Na području Zlatibora poslednjeg smo markirali medveda Bata, a pre njega, prošle godine, Zlatibora i Milunku. Neke jedinke češće prelaze u Bosnu i Hercegovinu. Ženka Milunka se brložila i okotila u Bosni, u području Varde, između Višegrada i Rudog. Trenutno njeno kretanje je uz sami granični pojas sa Srbijom", kaže profesor sa Biološkog instituta u Beogradu Duško Ćirović i dodaje da je ona stara oko šest godina, a da je zimus okotila četiri mečeta koji su sada neprekidno sa njom, i kako kaže, ona je dobra mama.

Ovo praćenje medveda je veoma bitno kako bi se formirala stalna hranilišta, čime će se sprečiti njihov odlazak u naselja u potrazi za hranom.


Tagovi

Mečka Medvedi Uništen pčelinjak Uništene košnice Velika šteta Dragomir Rvović


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.