• Veverko
  • 19.05.2018. 18:15

Med + Lešnik = "Nutella" iz prirode

Na sajmu u Novom Sadu probali smo medeni krem u kombinaciji lešnika i livadskog meda, pod nazivom Veverko. 

Foto: Vedran Stapić
  • 4.182
  • 92
  • 0

Poznato je da popularni čokoladni namazi kao što su Nutela (Nutella), Eurokrem (Eurocrem), Lino lada i drugi u sebi sadrže bar pet sastojaka - šećer, ulje, kakao, lešnik i mleko u različitim količinama. Na sajmu u Novom Sadu našli smo proizvod sličnog ukusa i namene, ali potpuno drugačije sirovine. Dolazi iz Braničevskog okruga, ime mu je Veverko, a on je ustvari krem od livadskog meda (70%) i lešnika (30%). 

Veverko - za one koji ne vole industrijske slatkiše

Ljubitelji slatkog krema, koje nisu industrijskog porekla, po svemu sudeći došli su na svoje. Gde se može kupiti i šta kažu kupci, pojasnila nam je Milica Vlajkov na štandu Kuće meda Perić na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu: 

Veverko
Veverka vole i deca i odrasli

"Na raznim sajmovima nudimo naš proizvod, koji je na tržištu prisutan nekoliko godina. Kada ljudi probaju ovaj proizvod shvate koliko je dobar i rado ga kupuju, pogotovo zato što je zdrav. Najčešće roditelji za svoju decu, ali i odrasli ga vole" kaže Milica i dodaje da ga upoređuju sa Nutelom i da često kažu da im se sviđa, jer ih podseća na ukus karamele.

Veverko samo na sajmovima

Tvorac ovog proizvoda je mladi poljoprivrednik Mirko Perić.  Ima sopstvenu proizvodnju meda, dok lešnike kupuje od prijatelja. Veverko se za sada može kupiti u nekim prodavnicama, ali većinom samo na sajmovima po ceni od 1.000 RSD za teglu od 700 grama. Očekuje se da će se u skoroj budućnosti moći pronaći i u maloprodaji, ali ipak po nešto većim cenama, zbog troškova distribucije.

Veverko nagrada
Zlatna medalja Novosadskog sajma za kvalitet

Ovaj proizvod osvojio je zlatnu medalju za kvalitet proizvoda Novosadskog sajma, a proglašen je za šampiona kvaliteta grupe proizvoda prošle godine. Degustaciju vode pod sloganom: "Gratis lizanje Veverka".


Tagovi

Veverko Nutella Milica Vlajkov Mirko Perić Kuća meda Perić Med Lešnik


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)