Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 26.12.2021. 10:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Zrenjanin

Med od uljane repice - specifičan, ali lekovit?

Pozitivno deluje na digestivni trakt i takođe pokazuje veoma dobre efekte kada se uzima za prostatu, navodi pčelar Darko Batinić iz Zrenjanina.

Foto: Depositphotos/bernardbodo
  • 6.174
  • 214
  • 0

Iako se od uljane repice ne bi trebalo očekivati mnogo meda, s obzirom na to da je u pitanju prva paša pčela koja pre svega služi za njihov razvoj i pripremu za bagrem, med koji se od nje dobije izuzetnog je kvaliteta, a niz specifičnosti čini ga posebnim i drugačijim u odnosu na ostale vrste. O specifičnostima ovog meda razgovarali smo sa Darkom Batinićem iz Zrenjanina, koji je više od 15 godina u pčelarstvu.

"Sve je počelo tako što je roj pčela sleteo na šljivu. Počeli smo sa tim jednim rojem, kasnije se razvilo u posao i postalo primarni izvor prihoda za našu porodicu. Pre tri godine smo odlučili da uđemo i u organsko pčelarstvo i očekujemo da će to biti novi put našeg razvoja", navodi Batinić.

Svaki med je dobar, ali ima svoje specifičnosti - koji sada koristiti?

Među bagremom, livadskim, lipovim i šumskim, posebno mesto u njegovoj proizvodnji zauzima med od uljane repice.

"Ljudima je zanimljiv, jer se na prvi pogled zapitaju o čemu se uopšte radi. Ima veoma specifičnu teksturu, zbog jedinstvenog odnosa šećera i velike količine polena veoma brzo kristališe."

Ili se oduševe ili ne žele više da ga okuse

Poseban je po tome što se njegova boja kreće od bele do blago žute, ali ga, pre svega, karakteriše, beli kristal. Tekstura je kremasta, a izdvajaju ga specifičan miris i ukus što one koji ga probaju ili u potpunosti oduševi ili ne žele da ga ikad više okuse.

"Ili ga ponovo traže ili kažu 'nemojte mi više to davati'. Ne može da se pokvari, kao i svaki med, ali je drugačiji zato što može doći do vrenja. Ako je pčelar primoran da ga izvrca ranije, ta količina vlage će biti još veća i posle nekog vremena, ako se drži na toplijoj temperaturi, doći će do vrenja. Može se pojesti, ali dolazi do fermentacije", ukazuje sagovornik Agrokluba.

Poseban je po tome što se njegova boja kreće od bele do blago žute, kaže Batinić (foto: D.Batinić)

Dodaje i da med od uljane repice pozitivno deluje na digestivni trakt i takođe pokazuje veoma dobre efekte kada se uzima za prostatu.

"Može biti odlična kombinacija sa semenom bundeve za prevenciju problema sa prostatom. Njega nećete često pronaći u prodavnicama. Nije toliko zastupljen, ali to je jedan od vrhunskih medova. Pčelari i izbegavaju da ga plasiraju maloprodajama upravo zbog opasnosti od vrenja. Uglavnom se prodaje kao u nekim mešavinama."

Dekristalizacija se, napominje, ne preporučuje, zato što će se vrlo brzo vratiti u kristalno stanje, a i pri dekristalizaciji se u potpunosti menjaju ukus i aroma.

Kristališe se već u ramovima

Pčelarima je, dodaje, veoma značajan upravo zbog toga što je uljana repica jedna od prvih paša. Ali, predstavlja mali problem za vrcanje zbog brzine kristalizacije, jer može kristalisati u samim ramovima, a u tečnom stanju ga mogu videti samo pčelari.

"On u roku od dva do tri dana u buradima postaje taj beli, kremasti kristal. Kada se kristališe u ramovima, to predstavlja problem za vrcanje, jer može doći do kidanja ramova. Zbog neujednačenosti mase ramova, dolazi do oscilacija vrcaljke, samim tim problem je za samu mašinu. Velika količina meda se vraća nazad u košnicu, jer ne može da izađe iz ramova", objašnjava Batinić.

Zašto pčelari ne rade dekristalizaciju meda?

Takođe, ukoliko vrcanje traje nekoliko dana, već na mašinama može doći do kristalizacije, pa ih pčelar mora čistiti u međuvremenu. Ali, kvalitet je neprocenjiv.

"Konvencionalna uljana repica se ne tretira mnogo pesticidima, ona zahteva jedan tretman kontaktnim pesticidom protiv sjajnika. To se radi na samom početku cvetanja i nakon tog tretmana, posle tri dana, u kontaktu sa agronomom, se dogovara dolazak pčelara. Kada se poštuje karenca, onda je to u potpunosti bezbedno za pčele, a po nekim istraživanjima iz Estonije, potvrđeno je da nisu pronađeni nikakvi rezidui pesticida u samom medu", navodi ovaj mladi pčelar.

Ipak, napominje, važno je biti u stalnom kontaktu sa agronomom, a zbog sve većeg interesovanja malih poljoprivrednika za proizvodnju uljane repice, u budućnosti bi mogao da postoji problem od trovanja pčela, ukoliko vegetacija ne bude ujednačena, te se parcele protiv sjajnika budu tretirale u različitim periodima, napominje sagovornik Agrokluba.


Tagovi

Med od uljane repice Specifičnosti Darko Batinić Kristalizacija Lek za prostatu


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li su izvesni novi protesti poljoprivrednika?

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije poslala su redakciji Agrokluba saopštenje u kojem podsećaju da još uvek nisu ispunjeni svi zahtevi sa sastanka iz Kisača iz n...

Više [+]