Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Deca pčelari
  • 15.09.2018. 20:30

Mia i Filip - najmlađi pčelari u regionu

Blizanci Mia i Filip Erhardt ove godine krenuli su tek u prvi razred osnovne škole, a već imaju četiri godine "pčelarskog staža".

Foto: Privatna arhiva
  • 888
  • 174
  • 0

Neobična priča mališana iz Hrvatske, iz Baranje, živi je dokaz koliko je zapravo divno kada deca imaju priliku da odrastaju u malom mestu, gde su im prve komšije priroda i njeni stanovnici. I dok se mnogi njihovi vršnjaci iz gradova panično boje insekata, Mia i Filip, bez imalo straha, prilaze košnicama, druže se sa pčelama, učestvuju u vrcanju meda i što je najvažnije, uživaju učeći od svog oca, iskusnog pčelara, njima izuzetno zanimljive lekcije iz pčelarstva. 

Blizanci Mia i Filip Erhardt, iz sela Branjin Vrh zasigurno su najmlađi, a definitivno i najslađi, pčelari u regionu. Iako su ove godine tek krenuli u prvi razred osnovne škole, hrabri mališani već imaju četiri godine "pčelarskog staža". Naime, Mia i Filip, još od svoje treće godine, pod budnim okom tate Brune i pod punom pčelarskom opremom, marljivo uče kako žive i rade vredna pčelinja društva i kako bi trebalo brinuti o pčelama.

Želite li upoznati decu sa pčelinjim svetom - počnite sa trutovima

A kada je sve počelo, kako je sprečio da se kod dece razvije strah i kako ih je uspeo toliko približiti pčelama, otkrio nam je upravo njihov otac Bruno Erhardt, koji se i sam, od ranog detinjstva, počeo baviti pčelarstvom.

"Kada su bili još sasvim mali, prvi put sam ih vodio na vrcanje meda. Obično neka pčelica zaostane u saćama, pokazao sam im te pčele i pitao žele li ih upoznati i bolje videti. Bez imalo straha, oboje su spremno ispružili male dlanove kako bih im pčelicu stavio na ruku. Taj prvi susret sa pčelinjim društvom, radosna i nasmejana dečja lica, kada su pčele počele šetati po njima, e to je zaista neprocenjivo iskustvo, koje se pamti. Sve je prošlo bez uboda, a samim tim i bez straha i mogu reći da, u ove četiri godine,  nijedna pčela nikada nije ubola ni Miu, ni Filipa".

Bruno savetuje roditeljima da, kada je god to moguće, približe prirodu i životinje deci. Ukoliko su to pčele, predlaže da, za početak, detetu na dlan stavite trutove, jer oni nemaju žaoku, pa je time i najmanji rizik od uboda uklonjen. "Kada se uverite da se dete ne boji, da je opušteno u blizini pčela, tada ih možete, zaštićene šeširićima sa mrežicom, odvesti i do samih košnica", dodaje.

Pčele osete strah i paniku

Kada se prilazi pčelama, poručuje naš sagovornik, najbolje je na sebi imati belu odeću, jer bela boja ne iritira pčele. Zaštitna maska je obavezna, a mirisne kreme i parfemi nepoželjni, jer pčele ne vole jake mirise. I poslednje, ali ne i najmanje važno - biti smiren, jer pčele osete strah i paniku, pa u njihovoj blizini, naglašava, nikako ne treba nervozno mahati rukama.

Matični mleč - romantično pčelinje mleko

Ljubav mališana Mie i Filipa prema pčelama ima i još jednu dobru stranu - zavoleli su i sve što pčele proizvode u svojim malim fabrikama zdrave hrane. "Osim meda svih vrsta, obožavaju i matični mleč. Filip mi je tako jednog dana dotrčao, ali kako još nije zapamtio naziv, rekao mi je - 'Mama, ja bih još malo onog pčelinog romantičnog mleka'", priča sa osmehom na licu, mama Gorana, srećna što njena deca imaju privilegiju da odrastaju u prirodi i sa prirodom.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Mia i Filip Erhardt Najmlađi pčelari Pčelarstvo Bruno Erhardt Pčele


Autorka

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i sarađuje s raznim medijskim kućama.