Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat u medu
  • 07.04.2021. 07:30

Morao da baci četiri tone meda zbog glifosata - sada traži odštetu

Nemački pčelar traži 70.000 evra odštete od poljoprivredne kompanije zbog toga što je u njegovom medu nađena velika koncentracija glifosata.

Foto: Depositphotos/donogl
  • 1.688
  • 307
  • 0

Prošle godine pčelar Sebastian Sojsing iz mesta Biesental u saveznoj državi Brandenburg u Nemačkoj po nalogu Kancelarije za hranu morao je da baci više od četiri tone meda iz 2019. godine. Kako piše top agrar, do toga je došlo jer su u njemu izmerene koncentracije glifosata do 152 puta veće od dozvoljenih.

Nezadovoljni pčelar sudi se sa poljoprivrednom kompanijom koja je koristila ovu aktivnu materiju na svojim poljima u blizini njegovih košnica, a u koje su pčele unosile zagađen polen te tako "zagadile" vosak i med. Stoga traži odštetu od 70.000 evra. Suđenje treba da se održi 27. jula ove godine, piše RBB.

Kako bi iskazao svoje nezadovoljstvo, Sojsing je tokom obeležavanja Zelene nedelje u januara prošle godine, deo meda rasuo po stepenicama na ulazu u zgradu Ministarstva poljoprivrede u Berlinu. Tada je optužio resornu ministarku, Juliju Klukner da premalo napora ulaže u zaštitu pčela i ekološku bioraznovrsnosti optuživši je za lični interes u industriji pesticida. 

Poljoprivrednicima su potrebne alternative

Neizvesnost poljoprivrednika oko zabrane glifosata širom Evropske unije i dalje raste. Za sada je njegovo korišćenje dozvoljeno do 2022. godine, a za 17 meseci se očekuje donošenje odluke hoće li se obnoviti odobrenje za njegovu prodaju. Zeleni su na nedavno održanom webinaru rekli kako nije dovoljno samo ukinuti ovu aktivu materiju već i uvoz roba koje ga sadržavaju.

Mnogi farmeri radi moguće zabrane su nezadovoljni, a neki i protestuju smatrajući kako im je ugrožena egzistencija jer nemaju nikakvu efikasnu alternativu. 

Koja su alternativna rešenja umesto primene glifosata?

O zamenama glifosata se mnogo raspravlja, a njegovo ukidanje moglo bi da vrati poljoprivredu u neka prošla vremena kada su se korovi suzbijali uglavnom mehaničkim merama. Kako će se to odraziti na poljoprivredno-prehrambeni sektor, ostaje nam tek da vidimo. 


Tagovi

Med Glifosat Nemačka Sebastian Seusing


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.