Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruženje "Sokolske planine"
  • 27.03.2017. 18:00

Muzej pčelarstva u Krupnju

Muzej se nalazi u porti crkve Svetog uspenja Presvete Bogorodice. Postavku čine mnogobrojni eksponati, dokumenti i fotografije.

Foto: Slavko Živanović / SPOS
  • 1.103
  • 157
  • 0

Ideja o muzeju pčelarstva rodila se 2012. godine, a ove godine u februaru je i realizovana, zahvaljujući udruženju porodičnih pčelara "Sokolske planine". Pčelari iz Krupnja, kao i svi zainteresovani, dobili su mesto na kome mogu da saznaju mnogo o istoriji pčelarstva. Muzej se nalazi u porti crkve Svetog uspenja Presvete Bogorodice.

Mnogobrojni eksponati

Postavku čine stare košnice, koje su ispletene od vinove loze i premazane mešavinom zemlje i balege. Potom su tu one koje su stajale u stablima, kao i kraljeva košnica iz 1938. godine. Može se videti i drvena centrifuga iz 1907. godine. Tu su i prese za ceđenje meda, kao i dimilica za smirivnje pčela, ali i nekadašnja pčelarska odela.

Pisani dokazi i fotografije

U muzeju su sačuvana pravila svešteničke zadruge za pravljenje sveća i gajenje pčela u Šabačkoj eparhiji iz 1925. godine. Tragovi ukazuju i na važnost trgovine voskom. U XVI veku pčelarstvo je u Rađevini bilo usputno zanimanje. 1866. godine bilo je 1127. košnica, a 1905. godine 2010. košnica.

Za popularizaciju je bio zadužen profesor Bogoslovije iz Sremskih Karlovaca - Jovan Živanović. On je izdejstvovao da se 1878. godine kao obavezan predmet uvede pčelarstvo.

Foto: Slavko Živanović / SPOS


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

SPOS


Tagovi

Krupanj Muzej Pčelarstvo


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.