Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetski rekord
  • 18.03.2021. 18:00

Najskuplji med na svetu - kilogram košta 10.000 evra?

Reč je o skupocenom i lekovitom proizvodu koji se sakuplja u pećini na 2.500 metra nadmorske visine, a ovaj nektar proizvode kavkaske medonosne pčele.

Foto: Depositphotos/egvdovin (ilustracija)
  • 2.977
  • 107
  • 0

Med marke Centauri iz Turske oborio je svetski rekord kada je u pitanju cena, ali i kvalitet. Kako je izvestio Guinness world records, kilogram ovog tekućeg zlata košta čak 10.000 evra, a proizvede se tek 30 kg godišnje.

Reč je o skupocenom proizvodu koji se sakuplja u pećini na 2.500 metra nadmorske visine, a ovaj nektar proizvode kavkaske medonosne pčele, otporne ne hladno vreme i velike nadmorske visine. Mesto sa kojeg dolazi je čak 50 kilometara udaljeno od ljudskih naselja, ali i ostalih pčelinjih zajednica.

Nastao je od lekovitih endemskih biljaka koje rastu oko pećine, tamne je zlatnosmeđe boje i gorkog ukusa. Za razliku od većine komercijalnih pčelara koji med sakupljaju dva ili tri puta godišnje, ovaj prikuplja samo jednom u godini.

Nazivaju ga nektarom bogova

Poznat je po svojim lekovitim svojstvima, a bogat je magnezijumom, kalijumom, fenolima, flavonoidima i antioksidansima. Stoga ne čudi da je najpoželjniji na svetu, a za njegovu kupovinu postoji i lista čekanja. Traže ga lekari, članovi kraljevske porodice i mnoge druge poznate osobe, a kako piše LLM, sveštenici u Tokiju su ga nazvali i "nektarom bogova",

Takođe, pre isporuke kupcima, prolazi rigorozna ispitivanja, a svaka bočica se šalje direktno u Tursko naučno veće na analizu.

"Neki moj proizvod nazivaju skupim, ali ja ga nazivam svetskim blagom", zaključio je kreator ove marke, Ahmet Eren Cakir rekavši da se pravi med ne može prodavati na pijacama i u trgovinama, jer pčele ne mogu prirodnim putem proizvesti tone potrebne za ljudsku ishranu.

Pogledajte boju i teksturu ovog meda:


Tagovi

Centauri Svetski rekord Najskuplji med Turski med


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.