Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Halucinogeni med
  • 17.09.2016. 18:00

Najveće pčele na svetu prave "ludi med"

"Ludi med", takođe, poznat i kao crveni med, proizvode himalajske pčele (Apis dorsata laboriosa) koje se nastanjuju na planinskim liticama. Ta planinska podvrsta obične pčele najveća je na svetu. Telo joj je dugo preko 3 centimetra i pravi neobičan med koji ima halucinogene efekte,

Foto: pinterest.com
  • 3.707
  • 91
  • 0

Duboko u šumama Himalaja najveće pčele na svetu prave med koji će vas oboriti s nogu! On je toliko cenjen da zbog tog meda lokalni stanovnici Kine i Nepala ugrožavaju život, pa ga prodaju bogatim stanovnicima Azije i radoznalim turistima. U čemu je tajna "ludog meda" i zašto je tako poseban?

Takozvani "ludi med", takođe, poznat i kao crveni med, proizvode himalajske pčele (Apis dorsata laboriosa) koje se nastanjuju na planinskim liticama. Ta planinska podvrsta obične pčele najveća je na svetu. Telo joj je dugo preko 3 centimetra i pravi neobičan med koji ima halucinogene efekte, piše portal curiousmeerkat.

U većim dozama med može biti i fatalan

Naime, Apis dorsata skuplja nektar sa cvetova rododendrona koji su otrovni za ljude i sadrže grejanotoksin. Ludi med je poznat kao snažna halucinogena supstanca i droga, ali je poznat i po mnogim lekovitim svojstvima u medicini. Ukoliko se uzima u malim dozama, delotvoran je za lečenje povišenog krvnog pritiska i dijabetesa, kao i seksualne disfunkcije. U većim dozama taj med je vrlo otrovan, pa čak i smrtonosan.

67. godine pre nove ere, ludi med je koristila vojska kralja Mitridata. Ta vojska je komadiće meda ostavljala na mestima gde su ga Rimljani mogli pronaći, a potom bi neprijatelje lako savladala!

U manjim količinama je opojan, daje osećaj relaksacije i prijatne vrtoglavice, kao i osećaj da vas prolaze trnci. U većim dozama, ludi med može da izazove trovanje i za posledicu da ima povraćanje, bol u mišićima i nepravilan rad srca.

Upravo zbog svojih osobina, ludi med dostiže visoke cene - često 4-5 puta veće od običnog meda. Nažalost, do njega nije lako doći. Pčele grade ogromne košnice na stenama himalajskih planina, na visini preko 2.500 metara. Te ogromne košnice, čiji je prečnik više od 1,5 metar, sadrže 60 kilograma meda i jako ih je teško dohvatiti. Ipak, mnogi meštani to svejedno čine.

Po med idu dvaput godišnje - u proleće i u jesen, iako je proleće jedino vreme kada je navedeni med zaista "lud". Kako to čine, pogledajte u video prilogu.

Foto: pinterest.com; Video: Raphael Treza


Tagovi

Nepal Ludi med Pčele Himalaji Med Lekovita svojstva Grejanotoksin Rodendron Kina Apis dorsata


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!