Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opasne materije
  • 23.03.2017. 15:15

Neadekvatno prskanje biljaka preti pčelama

Nesavesno prskanje biljaka u cvatu može da bude fatalno za pčele. Zakon jasno predviđa kada i kako bi trebalo da se izvede ovaj tretman.

Foto: Stones / Pixabay
  • 2.492
  • 309
  • 0

Sezona prskanja biljaka u cvetu razlog je za zabrinutost pčelara. Kako tvrde, oni neodgovorni u ovu svrhu koriste opasne materije, koje su pogubne za pčele. Primer za to je situacija u kojoj su se našli članovi Udruženja pčelara "Dunav" u Apatinu.

Desetkovane pčele

Apatincima je u sećanju ostao pomor iz 2011. godine, kada su pretrpeli veliku štetu - uništeno je 1.100 košnica. Razlog je tretiranje okoline Banje Junaković štetnim preparatima.

"Nikada nije utvrđeno ko je to uradio. Mi znamo da je iz avona tretiran krpelj u vreme cvetanja bagrema. Analize su rađene na VMA, utvrđeno je i koji je otrov u pitanju, ali nismo uspeli da dokažemo", rekao je za RTV Rade Stevanović, predsednik udruženja.

Zakon o sredstvima za zaštitu bilja (član 45) zabranjuje primenu sredstava iz vazduhoplova, koja su otrovna za pčele, kao i u vreme cvetanja bilja. Prema članu 49, ova sredstva se mogu primenjivati ukoliko se pčelari obaveste 48 sati pre i ukoliko su košnice na pet kilometara od mesta tretiranja.

Alternativne metode

Jasna Mastilović iz Instituta za prehrambene tehnologije kaže da se radi na pronalasku i upotrebi alternativnih metoda zaštite. To se odnosi na biološka sredstva, koja će selektivno uticati na one organizme na koje se primenjuju, ali i na način proizvodnje - stvaranje ekosistema sa korisnim mikroorganizmima. Tvrdi da to iziskuje velike investicije:

"Sa saradnicima sa Poljoprivrednog fakulteta i Fakultet tehničkih nauka radimo na projektu u kome ćemo raditi na razvoju ovih tehnologija, kako bi postali pristupačni i nama".

Foto: Stones / Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Prskanje Pčele Zakon


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako nam se polako bliži proleće i porast temperature, uskoro možemo očekivati plodonosna tela različitih vrsta gljiva. Iako su neke vezane za određeno doba godine, druge se mogu naći čim padne prva kiša. Da li ste znali da se neke vrste gl... Više [+]