Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj pčela
  • 10.04.2019. 17:00

Nenad Milojević: Manje prijava za uginuće i trovanje pčela

U protekloj godini bilo je malo prijava u vezi sa uginućem pčela, rekao je načelnik fitosanitarne inspekcije, Nenad Milojević.

Foto: Bigstock/ Roman_photography_079
  • 157
  • 23
  • 0

Mart je proglašen kao mesec zaštite pčela i u toku ovog meseca održana su tri okrugla stola, u Beogradu, Novom Sadu i Čačku na kom su učestvovali predstavnici pčelerskih udruženja, ali i voćari i ratari.

Načelnik fitosanitarne inspekcije, Nenad Milojević je rekao da je u protekloj godini bilo malo prijava u vezi sa uginućem pčela, prenosi RTV. 

Kontrola useva suncokreta i uljane repice

Poruka sa skupova je kako je dalje kazao bila za sve voćare i ratare da pravilno koriste sredstava za zaštitu bilja kako bi se na taj način sprečilo uginuće pčela i kako bi interes bio obostran. 

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za zaštitu bilja dogovorilo je sa predstavnicima SPOS-a kontrolu useva suncokreta i uljane repice.

Biće rađeno uzorkovanje na terenu kako bi se proverilo da li je seme koje je bilo korišćeno pravilno tretirano i da li ima štetnih materija, kako se ne bi ponovila 2015. godina kada je bilo veliko uginuće pčela.

Trenutna situacija je takva da za petinu godišnje opadne proizvodnja meda. U 2015. godini proizvedeno je 12 hiljada tona meda, dok je u 2017. proizvedeno sedam hiljada tona. 


Izvori

RTV


Tagovi

Uzgoj pčela Pčelarenje Med Pčele Trovanje pčela Nenad Milojević


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.