Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 28.04.2018. 09:15

Neonikotinoidima crveno svetlo, države članice EU izglasale zabranu

Države članice EU podržale su predlog Evropske komisije o zabrani korišćenja tri najčešća neonikotinoida za sve poljoprivredne useve na otvorenom, kako bi zaštitili pčele i ostale oprašivače. Syngenta uzvraća da je reč o nerazumnoj odluci, koja je daleko od stvarnosti poljoprivrede.

Foto: Pixabay/4yourfitness
  • 280
  • 22
  • 0

Države članice EU podržale su predlog Evropske komisije na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu o zabrani korišćenja tri najčešća neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam) za sve poljoprivredne useve na otvorenom, kako bi zaštitili pčele i ostale oprašivače.

"Godinama svedočimo smanjenju populacije pčela. Naime, od 1850. godine istrebljene su 23 vrste pčela i osa koje oprašuju biljke. Pčele i drugi oprašivači imaju veliku ulogu u očuvanju bioraznolikosti i proizvodnji naše hrane, pa moraju biti zaštićeni. Zabrana najčešće korišćenih neonikotinoida važan je korak za preokretanje pada populacije pčela u Evropi. Prema procenama koje je objavila Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA), većina pesticida na bazi neonikotinoida predstavlja rizik za divlje pčele i medonosne pčele", stoji u saopštenju.

Pesticid kao droga

Kako su objasnili odluku, tokom sprovođenja istraživanja u vezi sa razlozima smanjivanja populacije pčela, primećene su anomalije u njihovom ponašanju. Uočena je dezorijentiranost, zbog koje pčele nisu mogle da pronađu svoju košnicu, prestale su "da plešu" u košnici, kako bi ostalim pčelama pokazale put prema nalazištu hrane, te su čak prestale da brinu za potomstvo. Zbog toga je došlo do opustošenja košnica, a larve pčela su uginule od gladi. Naučnici su zaključili da je verovatni razlog za takvo zbunjujuće ponašanje pčela pesticid, koje se meša u sredstvo za zaštitu biljaka i koji je baziran na neonikotinoidu. Sličnog sastava kao i nikotin u cigaretama, deluje na pčele poput droge, koje čak postaju zavisne i traže polja koja su tretirana tim pesticidom.

Syngenta: Neonikotinoidi predstavljaju minimalnu pretnju za pčele

Na odluku Evropske komisije, reagovali su saopštenjem iz Syngente, direktno iz direkcije u švajcarskom Bazelu, rekavši da je odluka razočaravajuća, ali ne i neočekivana. Syngenta ne veruje da je današnja odluka pravo rešenje za evropske poljoprivrednike ili za životnu sredinu.

"Ono što nam je potrebno danas, više nego ikada pre, je da poljoprivrednici osiguraju snabdevanje sigurne i povoljne hrane - istovremeno smanjujući negativne efekte i pojačavajući pozitivne efekte, koje poljoprivreda ima na životnu sredinu. Dokazi jasno pokazuju da neonikotinoidi predstavljaju minimalnu pretnju zdravlju pčela u poređenju sa nedostatkom hrane, bolesti i hladnoće", naglašavaju. 

Komisija se, dodaju, oslanjala na neodobreni regulatorni dokument (The Bee Risk Guidance Document). Dodaju da je Dokument o usmeravanju o opasnostima od pčela konzervativan i daleko od stvarnosti poljoprivrede, te da bi njegova primena mogla dovesti do zabrane svih poljoprivrednih hemikalija, uključujući, na primer, i one koji se koriste u ekološkoj poljoprivredi.

"Stojimo iza naših proizvoda i naše nauke. Nastavićemo da pomažemo proizvođačima da hranu i staništa za oprašivače vrate nazad u poljoprivredni krajolik, kroz razvoj dobre tehnologije i podržanih programima poput Operacije Oprašivač (Operation Pollinator). Operacija Pollinator od 2001. godine pozitivno je uticala na više od pet miliona hektara obradivog zemljišta na globalnom nivou i mi ćemo nastaviti da se oslanjamo na više od 100.000 košnica u Evropi i širom sveta, odnosno na pčele koje će da oplođuju naše seme", zaključuje se u saopštenju. 


Tagovi

Evropska komisija Pčele Neonikotinoidi Zabrana Syngenta


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao