Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo u Srbiji
  • 28.09.2015. 16:30

Od hobija do profitabilnog zanimanja!

Med proizveden u Srbiji izuzetno je kvalitetan i tražen u Norveškoj i zemljama EU.

Foto: depositphotos.com/fastof
  • 139
  • 5
  • 0

U Srbiji se godišnje proizvede od 5.000 do 9.000 tona meda, od čega se izveze od jedne do dve trećine u zemlje EU, Severne Afrike, Indije i Japana, istaknuto je u Kruševcu na skupu "Pčelarstvo u Srbiji".

Na skupu, koji je organizovao Odbor Srpske akademije nauka i umetnosti za selo je, kako je danas saopšteno procenjeno da devizni priliv od izvoza meda može biti veći od ostvarenog od izvoza maline i mesa.

Po podacima iz 2012. u Srbiji je bilo registrovano 673.651 košnica u posedu 15.020 pčelara, istaknuto je na skupu i ukazano da je "med proizveden u Srbiji izuzetno kvalitetan i tražen u Norveškoj i zemljama EU".

Sve profitabilnije zanimanje

"Od nedavno je za njegovu potrošnju primećena velika zainteresovanost arapskih zemalja", rečno je na skupu odžanom od 24. do 26. septembra, saopštio je danas Odbor SANU za selo. Ocenjeno je i da pčelarstvo u Srbiji postaje sve profitabilnije zanimanje, "pa stoga nije više samo hobi već i profesionalno zanimanje."

Ukazano je i da osnivanjem i registracijom izvoznih objekata za prodaju meda u zemljama EU, raste potražnja za ovom hranom proizvedenim u Srbiji, gde je cena višestruko veća nego u Srbiji. Da bi se to realizovalo potrebni su dodatni sistemski i finansijski podsticaji za razvoj i unapređenje pčelarstva u Srbiji, istaknuo je na skupu.

Najveći potrošač Nemačka

Ocenjeno je i da je širom društvenom akcijom potrebno napraviti plan da se u roku od pet godina poveća broj pčelinjih košnica na milion i proizvodnja meda da se stabilizuje na 10.000 tona godišnje.

Ukazano je i da je najveći svetski proizvođač meda Kina u kojoj se godišnje proizvede 450.000 tona, a da je u Evropi to Španija, gde se proizvede 30.000 tona meda. "Najveći potrošač meda u Evropi je Nemačka sa prosečnih 1.100 gram po čoveku godišnje, zatim sledi Francuska sa 600, Italija i Srbija sa po 300 grama po žitelju", istaknutno je na skupu.

Foto: depositphotos.com/fastof


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

Tanjug


Tagovi

Pčelarstvo Srbija Proizvodnja meda Izvoz meda Cena meda Podsticaji

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!