Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 21.06.2017. 14:30

Organski med iz Trgovišta

Opština Trgovište u proizvodnji organskog meda vidi svoju razvojnu šansu. U toku je priprema dokumentacije za sertifikaciju.

Foto: pajala / Pixabay
  • 2.155
  • 303
  • 0

Perspektivu u pčelarenju pronašlo je 40 mladih, koji ne mogu da pronađu posao. Iako je proizvodnja meda u Pčinjskom okrugu smanjena za pet do 20 odsto, nisu odustali.

Od opštine su dobili 15 košnica i rojeve, koje su duplirali. U ovome vide svoju šansu i obezbeđen prihod.

Teren kao stvoren za organski med

Trgovište se nalazi na brdsko-planinaskom terenu, na visini od 600 do 1.800 metara nadmorske visine. Nema industrije, niti mehanizacije, dakle, nema zagađivača. To je osnov za organsku proizvodnju.

U toku je priprema dokumentacije kako bi se obezbedio sertifikat za organski med, prenosi RTS reči Nenada Krstića, predsednika Opštine Trgovište.

U Pčinjskom okrugu ima 1.000 pčelara sa 30.000 košnica. Trgovište i Bujanovac daju podsticaje za prihranjivanje i lekove, a organizuju i edukacije.

Obavezna selidba pčela

Vegetacija kasni na većim nadmorskim visinama, pa se pčelari nadaju da će biti bar livadskog meda. Prošle godine zbog kiše i hladnog nije bilo paše na bagremu. Zbog toga Zarije Mitić, predsednik udruženja "Polen 2012" savetuje pčelare da sele košnice, sa bagrema na lipu i livadu.

Foto: pajala / Pixabay


Izvori

RTS


Tagovi

Organski med Trgovište Bujanovac Zarije Mitić Nenad Krstić Pčinjski okrug


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.