Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropsko pčelarstvo
  • 02.10.2023. 15:00

Osniva se Evropski pčelarski savez - prva skupština biće u Rači

Prva osnivačka skupština je planirana za februar 2024., a do tada će biti pozvane sva pčelarska udruženja u Evropi.

Foto: Depositphotos/roman023
  • 150
  • 39
  • 0

Nakon više od godinu dana konsultacija na više nivoa u nekoliko zemalja šire regije, protekle nedelje u Sloveniji je, u Domu kranjske pčele u Višnjoj Gori održan službeni inicijativni sastanak za osnivanje Evropskog pčelarskog saveza.

Sastanku su prisustvovali predstavnici pčelarskih saveza Slovenije, Češke, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore te potvrdili potrebu ovakve asocijacije.

"Pozitivni signali za realizaciju ove inicijative već su stigli od nekoliko evropskih pčelarskih udruženja, Mađarske i drugih, ali one iz objektivnih razloga nisu mogle da budu prisutne na sastanku", stoji u saopštenju Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). 

Učesnici sastanka podržali su sve aktivnosti Međunarodne federacije pčelarskih udruženja i drugih organizacija na unapređenju ovog sektora, Apimondia, ali su izdvojili domaće probleme koje moraju da rešavaju na lokalnom nivou. 

Tri glavna cilja

Tri su glavna cilja osnivanja Evropskog pčelarskog saveza: 

  1. Borba protiv falsifikovanog meda koji je preplavio evropsko tržište; 
  2. Borba za uvođenje posebnih podsticaja po košnici na osnovu doprinosa oprašivanju kultivisanog i nekultivisanog bilja te unapređenju ekologije; 
  3. Borba protiv nepravilne upotrebe pesticida otrovnih za pčele. 

Osnivačka skupština u februaru 2024.

"Spisak ciljeva je vrlo dugačak i opsežan te će biti prezentovaan u narednom razdoblju, ali ova su tri ključna i moraju da budu okosnica njenog delovanja na početku rada", poručuju u SPOS-u te dodaju kako je dogovoreno da će se osnivačka skupština održati u Rači, u Centru za sakupljanje i promet pčelarskog meda SPOS-a "Naš med", 9. februara 2024

"Do tada će se raditi na animiranju svih evropskih pčelarskih udruženja da se pridruže ovoj inicijativi, jer što nas više bude, to ćemo imati više uspeha u radu i težinu u borbi pred nadležnim institucijama EU", poručuju.  

Plan je da sedište udruženja bude na teritoriju EU iz praktičnih i političkih razloga te da i njen prvi predsednik bude iz neke od EU država članica. 


Tagovi

Osnivačka skupština SPOS Pčelarski savez Otrovni pesticidi Evropski pčelarski savez Evropsko pčelarstvo Lažni med Podsticaji po košnici


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.