Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čišćenje košnice
  • 11.03.2018. 17:00

Otpad sa dna košnice pokazuje u kakvom su stanju pčele

U slučaju da ste primetili probleme u košnici i da su se pčele smrzle - možete da ih spasete!

Foto: Flickr / Matthew Bellemare
  • 1.904
  • 172
  • 0

Otpad na dnu košnice može da vam ukaže na stanje u kome se nalazi društvo. Do njega ćete doći ako u košnicu provučete žicu, koju ćete saviti u obliku ćiriličnog slova G (Г), a potom povući. Ukoliko vidite pčele sa otečenim stomacima, to znači da su otrovane manozom, šećerom koji ne mogu da svare i koji je za njih štetan. Ukoliko se u otpadu nalazi izmet, delovi saća i delovi pčelа, znak je da je u poseti bio jedan od neprijatelja - miš

Kako da očistite dno košnice?

Na samom dnu često može da se pojavi i voštano trunje, koje ćemo žicom, na isti način ukloniti. Tokom zime često je prisutan i sneg ili led. Sve je potrebno ukloniti, da bi pčele imale čist vazduh. Važno je voditi računa da košnice nisu slomljene, napominju Agro Novinite. Potrebno je otkloniti sve nepravilnosti i u samom društvu. U tu svrhu, košnica se unosi na sat - dva u topliju prostoriju, a pregleda se na temperaturi od 20oC do 25oC

Spasavanje pčela

U slučaju da ste primetili da se se saće pomera, a da je gnezdo slomljeno, pčele su se najverovatnije smrzle. Međutim spasićete ih tako što će ih uneti u prostoriju gde je 20oC. Premestite ih u novu košnicu i poprskajte ih šećernim sirupom. Ukoliko je matica stradala, pčele će napraviti novu, ali slabiju, porodicu. 

Nega pčela

Pčelama je ponovo potrebno obezbediti hranu u vidu kvalitetnog meda, a poslužiće i medna pogača, napravljena od kristalisanog meda i mlevenog šećera. Potrebno je da bude debljine od jednog do dva centimetra i težine 0,5 do 0,8 kilograma. Umotajte u gazu i postavite na vrh ramova. Pre toga držite saće 12 sati u toploj prostoriji, a potom postavite tako da obuhvati klube. 


Izvori

Agro Novinite


Tagovi

Pčele Čišćenje košnice Dno košnice Smrzavanje pčela


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D