Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogon meda
  • 17.06.2020. 16:00
  • Šumadijski okrug, Rača

Otvoren Pogon "Naš med" u Rači: Teži se idealnom sistemu

Lice koje će prikupljati med sa terena uzimaće uzorke sa terena. Ukoliko je med ispravan ambalaža će se pečatiti, rekao je predsednik društva pčelara "Karađorđevo Trmčište" iz Rače Dragan Milovanović i dodao da se teži idealnom sistemu, da ako danas pčelar preda med u pogon, već sutradan bi mogao da dobije novac.

Foto: Biljana Nenković
  • 550
  • 30
  • 0

Pogon "Naš med" izgradili su Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i Opština Rača uz pomoć Vlade Srbije. Jedinstven je na prostoru Jugoistočne Evrope i oko 10.000 pčelara u Srbiji s nestrpljenjem su čekali njegovo otvaranje. U ovoj fabrici oni će moći svoje tržišne viškove meda da prodaju. Pčelari SPOS-a pokazali su model svim drugim poljoprivrednim proizvođačima, kako udruživanje olakšava proizvodnju i opstanak na tržištu, time što sebi obezbeđuju lakši plasman robe, bez posrednika.

Izgradnja pogona sa opremom do sada je koštala preko 1,5 miliona evra. Za ostalu nedostajuću opremu i druge neophodne nabavke za kompletiranje fabrike za plasman meda na malo za velike kupce trebaće još oko 350.000 evra. Površina pogona je oko 1.500 kvadratnih metara. Kapacitet za prijem i pakovanje meda je oko 3.000 tona godišnje.

Otvaranje pogona "Naš Med" u Rači - 17. juna?

Pogon će pakovati kako konvencionalni med, tako i med iz standarda kvaliteta SPOS-a "Dobra pčelarska praksa - DPP" kao ekskluzivni proizvod u posebnoj zaštićenoj ambalaži. Izgradnja i opremanje fabrike do sada je finansirana iz sopstvenih sredstava SPOS-a u iznosu od 64,7 miliona dinara. Od toga 53 miliona je iz kredita Poštanske štedionice i 11,7 miliona od članarine. Novac je obezbeđen i iz donacija pčelara za gradnju -12,8 miliona, pozajmili su sedam miliona dinara, a podrška opštine Rača u saradnji sa državom iznosi 80 miliona dinara.

Od toga 30 miliona su sredstva opštine Rača, a 50 miliona sredstva Vlade Republike Srbije, ne računajući oko 18,5 miliona za plac od jednog hektara i potrebne komunalne priključke.

Brnabić: Promovišemo regionalni razvoj

Svečanom otvaranju pogona prisustvovala je i  premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić.

"Ovaj projekat je za mene bio primer kako država može da pomogne i da radi sa jednim savezom poput SPOS-a koji ima tradiciju od 123 godine i sa lokalnim samoupravama na tome da na najbolji način očuvamo i promovišemo regionalni razvoj, udruživanje i zadrugarstvo, kao i da pomognemo poljoprivedu", rekla je Brnabićeva.

Brend prepoznatljiv na domaćem i stranom tržištu

Vlada Republike Srbije finansirala je izgradnju puta do carinskog terminala u Lapovu kao i put ispred pogona SPOS-a kojim su rešeni komunalni problemi odvoda atmosferskih voda.

"Ovo je prvi komercijalni proizvod koji je brendirao kreativni tim platforme "Srbija stvara", koji je uradio kompletan rebrending, i "Naš med" će sada biti prepoznatljiv na domaćem i stranom tržištu. Srbija sada ima brend koji će dostojno predstavljati našu zemlju na svim meridijanima, i pokazati svim poljoprivrednicima šta se sve može postići dobrom organizacijom. Novi dizajn brenda zaštićen je u Zavodu za intelektualnu svojinu", saopšteno je iz SPOS-a povodom svečanog otvaranja fabrike "Naš med".

Pogon za prikupljanje, preradu i plasman meda do sada je opremljen homogenizatorom kapaciteta 22 tone i ta količina odgovara utovaru u jedan šleper. On služi za ujednačavanje kvaliteta meda. Dopremljena je i komora za dekristalizaciju,

"U praksi rad pogona bi trebalo da izgleda ovako - registrovani pčelari iz Srbije koji rade po principu DPP-a mogu da predaju med u Rači. Taj med mora da bude apsolutno zdrav i onakav kakvog ga je pčela donela iz prirode, bez ikakvih aditiva i dodataka. Lice koje će prikupljati med sa terena uzimaće uzorke sa terena. Ukoliko je med ispravan ambalaža će se pečatiti", rekao je predsednik društva pčelara "Karađorđevo Trmčište" iz Rače Dragan Milovanović i dodao da se teži idealnom sistemu, da ako danas pčelar preda med u pogon, već sutradan bi mogao da dobije novac.

Teži se idealnom sistemu: Danas predaja meda, sutra novac.

"Deo marže koji su uzimali posrednici za sebe, uz pomoć ovog pogona dobijaće pčelari."

Predviđeno da 80 odsto zaposlenih bude iz Rače

U pogonu je opremljen i magacinski prostor regalima za palete u koje će se skladištiti burad od 250 do 300 kilograma. Kapacitet magacina je 750 tona i ta količina bi trebalo da se obrne baš četiri puta godišnje. Rad pogona pratiće se 24 sata dnevno preko 43 nadzorne kamere i svaki pčelar, koji je član Saveza pomoću broja svoje kartice moći će da se konektuje na sajt SPOS-a i u svakom momentu može da prati šta se dešava u fabrici.

Prema rečima predsednika Opštine Rača Nenada Savkovića, predviđeno je ugovorom da 80 odsto zaposlenih bude iz Rače, a preostalih odsto zbog specifičnosti posla biće iz drugih mesta.

Do sada donirano 11 miliona dinara, SPOS poziva pčelare na nastavak podrške

Srbija ima preko 1.300.000 registrovanih košnica. Godišnja proizvodnja meda iznosi od šest do 11.000 tona. Naš med se najviše izvozi u Norvešku i Italiju. Izvoz meda u Evropsku uniju u poslednjih 10 godina kreće se u proseku od 2.000 do 3.000 tona godišnje. Prosečna vrednost izvoza meda je oko 10 miliona evra godišnje. SPOS okuplja 237 opštinskih udruženja pčelara sa gotovo 8.500 članova.


Tagovi

Naš med Fabrika meda Svečano otvaranje SPOS Pčelari Plasman meda Izvoz meda Ana Brnabić Dragan Milovanović Nenad Savković


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!