Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelar iz Apatina
  • 29.04.2016. 12:00

Ozbiljno pčelarenje zahteva ulaganja i edukaciju

Siniša Stojčić od oca je pre 20 godina nasledio 22 košnice. Danas se ozbiljno bavi pčelarstvom i ima 220 košnica. Evo njegove priče.

  • 3.006
  • 142
  • 0

Nakon što je od oca nasledio 22 košnice pre gotovo 20 godina, Siniša Stojčić nije razmišljao o ozbiljnijoj proizvodnji. Održavao je neko vreme taj broj košnica, sve do 2005. godine kada je odlučio da se ozbiljnije posveti pčelarstvu, što je podrazumevalo i veća ulaganja, ali i stalnu edukaciju.

Stojčić kaže kako postoji velika razlika između pčelara i medara, jer je kod pčelara prisutna velika ljubav prema pčelama i to je puno više od puke proizvodnje meda, dok su medari više orijentisani baš na proizvodnju meda i zaradu koju od njega mogu da ostvare. Sebe smatra pravim pčelarom, a danas ima 220 košnica i za sada ne planira širenje, pre svega zbog nedostatka pčelarskog vozila, ali i vremena, jer kaže, sam teško da može stići puno više od ovoga što sada ima. Naš domaćin često unajmljuje vozila i ljude kako bi pčele sa jedne paše prebacio na drugu, a iako je zadovoljan tom uslugom, smatra da je posedovanje pčelarskog vozila neophodno kako bi povećao kvalitet i količinu proizvedenog meda.

Stojčić je član izvršnog odbora Društva pčelara u Apatinu, zahvaljujući kojem lokalni pčelari imaju pristup tržištima koja bi im inače bila teško dokučiva. U razgovoru se osvrnuo i na uvoz jeftinog meda koji ruši cene domaćem, ali i na falsifikovani med kojega na tržištu ima sve više. A šta je još rekao o prodaji meda, kako je kometarisao cene te kako se tokom cele godine bori protiv varroe saznajte u video prilogu koji sledi:


Tagovi

Apatin Prodaja meda Falsifikovani med Pčelar Košnice Pčelarsko vozilo Siniša Stojčić Uvoz jeftinog meda


Partner