• Bee friendly
  • 31.05.2017. 18:30

Park za pčele u Stokholmu

Inicijativa za spas gradskih pčela u Stokholmu u Švedskoj dobila je svoj konkretan obliku u vidu projekta parka za pčele.

Foto: maxfrafix / Pixabay
  • 1.531
  • 349
  • 0

Inicijativa za spas gradskih pčela u Stokholmu u Švedskoj dobila je svoj konkretan obliku u vidu projekta parka za pčele. "Bee friendly" zona će biti u Kraljevskom nacionalnom parku.

Pčele će ovde moći da pronađu hranu i vodu od proleća do jeseni. Biće postavljene košnice, koje će projektovati arhitekte, kako bi edukovali posetioce.

Zabrinutost za pčele

76% svega što se gaji u Evropi ne može bez oprašivanja, podaci su švedskog udruženju pčelara. Dodaju i da istrebljenje preti za 30% autohtonih vrsta divljih pčela u ovoj zemlji. Pretnja su klimatske promene, kao i degradacija biodiverziteta.

Ovu inicijativu pokrenuli su građani, kompanije i diplomate, koji veruju da su u njihovoj zemlji gradovi bolja staništa za pčele, nego što su to sela, jer se u njima ne koriste pesticidi.

Foto: maxfrafix / Pixabay


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Stokholm Švedska Park za pčele Autohtone vrste pčela


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće Pozdrav svima, Nedavno sam se preselio sa porodicom u Čačak i po prvi put u svom životu imam svoje malo parče zemlje na kome mogu da posadim nešto. Sadnju vole i moja deca pa su pre dve nedelje izrazila želju da bi voleli da pos... Više [+]