Pretraživanje tekstova
Ko jednom ode na peščaru, primetiće već posle nedelju dana promene, one su aktivnije, više im prija ta šuma, mirnije je, a brže se razvijaju i oporavljaju, ističe Tibor Barjaktarov.
Ova godina za pčelare nije najbolja, pa ni za one koji ih sele u peščaru gde su, prema njihovom iskustvu, uslovi za razvoj radilica bolji i prinosi veći. Tibor Barjaktarov iz Skorenovca kod Kovina svake godine svoje košnice nosi u Deliblatsku peščaru, međutim, ova sezona, kaže, mogla je biti znatno bolja.
"Paša na tom terenu je odlična, jer se same pčele bolje pripreme u tim uslovima. Ko jednom ode na peščaru, primetiće već posle nedelju dana promene, one su aktivnije, više im prija ta šuma, mirnije je, a brže se razvijaju i oporavljaju", ističe Barjaktarov.
Primećuje da je sve više pčelara i iz drugih krajeva Srbije u ovom kraju, a najviše ih je iz Vojvodine, tačnije iz okoline - Južnog Banata. Prednosti su i što je u tom predelu temperatura uvek za nekoliko stepeni niža što pčelama odgovara, prija im, a šuma je njihov prirodni ambijent.
"Ono što bih istakao je i da u poslednjim godinama nije bilo krađa. Prirodna okolina, sama klima, šuma, utiče na njihov napredak, ko ih odnese mesec dana ranije moći će veoma dobro da ih pripremi, spaja i ojača."
U proleće su njegove pčele na cvetnoj paši, početkom aprila seli svoje košnice u Deliblatsku peščaru, tu je na bagremu i lipi, a ukoliko se suncokret poklopi sa lipom, vraća se u svoje selo. Sav med sa tih paša on je prodavao u prvoj klasi, ali ove sezone kaže da je bilo problema, posebno sa bagremom koji je, inače, u peščari izuzetno dobar, ali je ove godine delom izmrzao. Kada nema kiše i izmrzavanja, daje velike prinose.
"Osim što je sada izmrzao u jednom delu, pčele nisu bile dovoljno jake da bi mogle da iskoriste i to malo što su imale. Prinosi nam se kreću od 10 do 12 kg po košnici, a inače izvrcamo oko 15 do 20 kg, jer je veći deo šume pod bagremom", ukazuje Barjaktarov.
A pre bagrema, u proleće, njegove pčele su na prolećnoj cvetnoj paši u selu u kom i živi. U martu i aprilu je bilo hladnije nego inače, te su se teže razvijale. Dobio je oko 10 kg cvetnog meda.
"U tom periodu smo imali dosta gubitaka, ja oko 15 odsto, što zbog trovanja, što zbog zime koja je trajala duže i hladnog perioda."
Bagrem i lipa doneli najmanje meda, suncokret dao najbolje prinose
Nakon bagrema, sledi lipova paša u peščari, ali je ove sezone nju propustio, jer se poklopila sa suncokretovom.
"Bojao sam se da ne zakasnim na suncokret, pa sam se vratio. To je, ja mislim, i izvuklo godinu, izvrcali smo 15 do 20 kg meda. A od kolega koje su ostale u šumi, čuo sam da je i lipa bila dobra", navodi naš sagovornik.
Odlučio je da u svet pčela uđe sasvim slučajno - pomagao je kumovima u vrcanju, dopalo mu se, od njih je i kupio prve rojeve, počeo ja sa 20-ak košnica, a danas ima 70 društava. Plasmanom je, za sada, zadovoljan, ali mu ovo još uvek nije jedini izvor prihoda, te planira da udvostruči posao. Želi da stigne do 150.
"U Srbiji ima četiri, pet većih otkupljivača. Ja sam od 2016. godine u ovom poslu i sada, posle pet godina, mogu da kažem da je isplativo baviti se pčelarstvom. Investicije jesu velike, potrebno je mnogo vremena i strpljenja, ali vredi, posle nekoliko godina dolaze prve bolje zarade", napominje banatski pčelar.
Tagovi
Pčele u peščari Suncokretova paša Deliblatska peščara Tibor Barjaktarov Pčelinja paša
Autorka
Više [+]
Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 13 sati
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 13 sati
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 13 sati
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 3 dana
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 5 dana
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 5 dana
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 6 dana
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.