Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selidba košnica
  • 25.05.2017. 14:00

Pčelarenje sa AŽ košnicama

Mladi pčelar Stanislav Krajcar kaže da već sada zna da će njemu i supruzi pčelarstvo obeležiti život. Uživa u prirodi dok seli pčele i iako ima mnogo posla, kaže da je uživanja još više.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 3.629
  • 132
  • 0

Stanislav Krajcar iz Novog Sada svoje pčele preselio je u Novo Miloševo, kraj uljane repice. Zajedno sa suprugom Jelenom krenuo je pre tri godine da se bavi pčelarstvom.

Da će im ono obeležiti život, znali su nakon prvih mesec dana u prilokici, zbog selidbe košnica.

"Slučajno je došlo do toga. Ja sam posle studija otišao da radim na brod, tamo sam proveo dve godine i kada sam se vratio želeo sam da krenem neki svoj posao. Pre tri godine sam krenuo sa pet košnica, a potom sam odlučio da se ozbiljno proširim, pa sam kupio prikolicu", kaže ovaj mladi pčelar.

Loša godina, ali dorbi rezultatia

Danas ima 79 košnica i tri vrste meda: lipov, livadski i šumski. Bagrema nema, zbog loše godine, ali se nada novoj sezoni. Gubici ipak nisu veliki, kao ni od varoe.

"Koliko sam čuo kod drugih, ja sam dobro prošao. Loša zima je uslovila stradanje puno pčela, a i bilo je puno kiše tokom proleća. Ja koristim metod kada se vadi leglo napolje i tako sam štitio košnice od varoe, a koristio sam i zaštitu", objašnjava Krajcar.

Upotreba AŽ košnica

Dodaje da će posle repice vrcati med, kako bi napavio prostor za što čistiji bagrem:

"Ja leglo dižem gore, u gornje nastavke. Pčelarim sa AŽ košnicama, gde već imam matičnu rešetku non stop u košnici i matica ne može da se kreće gore-dole kroz nastavak, već moram dizati leglo gore, kako bi joj oslobodio mesto da može dalje da leđe".

Borba sa lažnim medom

Prave i polen i propolis, a u planu je i proizvodnja medovače, kao i proizvoda od pčelinjeg otorva, što bi bila novina na tržištu. Med prodaje na malo, jer se na veliko, kako kaže, ne isplati. Kaže da ima mnogo lažnog meda, posebno iz Kine, a da ga je lako prepoznati tek kada ga kupite - on ne kristališe čak ni zimi.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Stanislav Krajcar Novi Sad Novo Miloševo AŽ košnice Lažni med


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]