Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja meda
  • 24.06.2017. 08:30

Pčelari: Cena meda daleko od realne

Mnogi pčelari tvrde da je prodaja meda teži posao od same proizvodnje. Razlog za to je cena, koja je mnogo niža od realne, pa se češće odlučuju da med plasiraju od kuće ili na manifestacijama, nego da ga prodaju na veliko.

Foto: Phil Whitehouse / Flickr
  • 6.006
  • 417
  • 0

Za mnoge pčelare proizvodnja meda je neretko jednostavniji posao od njegove prodaje. Kako prenosi RTV, mnogi od njih i dalje nemaju rešenje kako da med prodaju po realnoj ceni.

Pčelar Ivica Periškić nada se da će se uskoro pojaviti neka firma koja će otkupljivati med. On smatra da bi rešenje za opstanak mnogih pčelara i unapređenje njihove proizvodnja bilo da med počne da se prodaje po realnim cenama.

Zbog falsifikata cena meda neprihvatljivo niska

Periškić napominje da bi i država trebalo da reaguje i da iz prodaje povuče sav falsifikovani med, koji se nažalost u našoj zemlji naveliko prodaje. On se žali da takav med obara cenu, pa je ona neprihvatljivo niska i često nedovoljna za pokrivanje realnih troškova. To smanjuje broj pčelara, a opstaju jedino oni koji finansijski ne zavise samo od pčelarske proizvodnje.

Cena na veliko duplo niža od realne

Predsednik Pčelarskog društva "Pčela" u Bačkom Monoštoru Stevan Štrangar kaže da su glavni problemi pri prodaji meda slaba kupovna moć stanovništva i to što mnogi građani nemaju naviku da svakodnevno konzumiraju med. Pčelari zato moraju da se izbore da budu prepoznatljivi u regionalnim okvirima ili da med prodaju na veliko po duplo nižoj ceni.

Mnogi se opredeljuju za prodaju od kuće

Mladi pčelar Bojan Zetović svestan je problema sa kojima se suočavaju današnji pčelari. Kako tvrdi, on nije spreman da med prodaje na veliko, već se odlučio za prodaju meda od kuće. Glavni razlog za tu odluku je to što je cena meda na veliko izuzetno niska, pa se Zetović i mnogi drugi pčelari opredeljuju za to da med plasiraju iz svojih kuća, na sajmovima i ostalim manifestacijama i događajima.

Foto: Phil Whitehouse / Flickr


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Pčele Pčelarstvo Pčelari Med Otkup Cena Falsifikovani med Bojan Zetović Ivica Periškić Bački Monoštor PD Pčela Stevan Štrangar


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u