• Pčelari i koronavirus
  • 27.02.2020. 18:00

Pčelari u velikim problemima: Zbog korone ne mogu hraniti svoje pčele

Kineska vlast uzgajivače 'drži' u kućama zbog čega ne mogu da odu i nahrane svoje pčele. Jue ima preko 300 košnica, a ukoliko se ubrzo nešto ne preduzme, kaže da će ostati bez godišnjeg prihoda.

Foto: Pixabay/ JcastanoA
  • 401
  • 31
  • 0

Kinezi, vodeći svetski proizvođači meda trenutno se suočavaju s najvećim gubicima u mednoj instrustriji i to sve zbog koronavirusa. Kako kaže Jue, pčelar iz Ksinjianga na severozapadu Kine, vlast ih 'drži' u kućama zbog čega ne mogu da odu i nahraniti svoje pčele. Jue ima preko 300 košnica, a ukoliko se ubrzo nešto ne preduzme, kaže da će ostati bez godišnjeg prihoda, piše reuters.

Pčele gladuju više od 20 dana, a jedan pčelar se i ubio

"Oprašivanje počinje, a mi nismo sigurni hoćemo li imati koga da pustimo na cvet. U dobrim godinama zaradim oko 60.000 - 70.000 juana (preko 900.000 dinara). To je težak posao, nekad spavam i u šatoru pored košnica kako bi ih mogao kontrolisati. Niko se od mladih ljudi ne želi da se bavi ovim poslom, pa proizvodnja zavisi od nas starih“, rekao je Jue.

Poput Jue, Cang Miaojan iz Jinhua u provinciji Cejiang južno od Šangaja, takođe se bori da dođe do svojih 120 košnica pčela koje gladuju više od 20 dana. "Mi pčelari uvek kažemo da se bavimo gorko-slatkim poslom, no ove godine će to verovatno biti samo gorko", rekao je Cang, napominjući kako je virus takođe naneo velike štete u prodaji tokom razdoblja Lunarne nove godine.

Kinezi divlje životinje uzgajaju na farmama i ne planiraju da prestanu da ih jedu

Kinesko udruženje pčelarskih nauka pozvalo je sve proizvođače da se jave svojim lokalnim vlastima koje treba da im omoguće odlazak do košnica ili poslati nekoga da nahrani pčele.  

Nažalost, ovakva su događanja dovela i do smrtnih posledica. Pčelar iz kineske provincije Junan, Liu Dečeng nakon što je saznao da su mu pčele uginule i da neće imati ove godine prihoda, obesio se. "Ova situacija nije nimalo laka, ali bez obzira na sve, ne smete zbog toga sebi oduzeti život“, upozorili su iz Kineskog udruženja.

Najveći proizvođač na svetu u velikom problemu

Kineska proizvodnja meda već je smanjena usled klimatskih promena, starenja radne snage i prekomerne upotrebe pesticida. Godišnje ova država proizvede oko 500.000 tona meda, odnosno oko četvrtine ukupne svetske proizvodnje, a najviše izvozi u Evropu i SAD i to preko 100.000 tona.

Ručno oprašuju voćke jer nemaju dovoljno pčela i drugih oprašivača

Ukoliko vlasti ubrzo nešto ne preduzmu, medna industrija ove godine pretrpeće velike gubitke. "I da nas sada puste da odemo nahraniti pčele, to bi moglo biti prekasno. Divlja slatka maslina (Osmanthus) već cveta, možete osetiti njen miris. Trenutno je najbolja faza cvetanja, a jednom kada je propustite, morate sačekati iduću godinu. To neće samo nama doneti štetu nego i državi koja isto tako živi od našeg meda", zaključio je Jue.


Tagovi

Koronavirus Pčele Medna industrija Oprašivanje Košnice Kina


Autorka

Lucija Bencaric

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Užina