Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potencijali pčelarstva
  • 24.07.2015. 14:00

Pčelarstvo - dobra zarada uz puno rada

Od pčelarstva, kojeg mnogi smatraju samo hobijem, može da se solidno živi, uz minimalno 50 košnica, dobru organizaciju posla i svakodnevni rad tokom cele godine.

Foto: depositphotos.com
  • 8.008
  • 521
  • 0

Od pčelarstva, koji mnogi smatraju samo hobijem, može da se solidno živi. Za med na tržištu uvek vlada veliko interesovanje.

Radumilović Milan iz Mladenova kod Bačke Palanke jedan je od najuspešnijih pčelara ovog kraja. Pčelarstvom se bavi nepunih pedeset godina, tokom kojih je stekao neprocenjivo iskustvo u ovoj delatnosti. Danas ima oko 100 košnica smeštenih u blizini sela te mu nije problem da svakodnevno obilazi pčelinjak i radi u njemu. Obrađuje i nekoliko hektara zemlje sejući soju i kukuruz ali pčelarstvo smatra svojom pravom i najvažnijom delatnošću.

"Pčelarstvo je ozbiljan i odgovoran posao i nezahvalno ga je svrstavati u hobi kao što mnogi smatraju", kaže Radumilović i dodaje: "Ovo je delatnost koja, onome ko se odgovorno i vredno posveti pčelama u svojim košnicama, može doneti solidnu zaradu". Kao i svi ozbiljni pčelari i Radumilović svakodnevno radi u pčelinjaku jer održati košnice u zdravstveno urednom stanju zahteva dosta rada ali i neprestanog usavršavanja.

Proleće donelo dobru pašu bagrema i dobru zaradu

Ovog proleća, kada su vremenski uslovi bili idealni, Radumilović je napunio sve posude bagremovim medom, jednim od najtraženih te je siguran u dobru računicu. Med je uvek tražen, prodaja dobro ide, a burad će uskoro biti prazna i spremna da se unjih sipa livadski i suncokretov med. "Očekuje nas veliki posao, bilo je dosta suvih i sunčanih dana te je pčelinja paša bila odlična, košnice su pune meda, a posla ima za celu porodicu. Samnom rade i supruga, ali i sin i snaha koji su moja velika pomoć i podrška. Sada se baš spremamo da zajedno pretočimo med iz ramova u tegle", objašnjava Radumilović.

Stalnom edukacijom do vrhunskih rezultata

Ovaj pčelar redovno odlazi na sve manifestacije vezane za ovaj posao. Ne propušta sajmove, izložbe, ali ni stručna predavanja na kojima uvek može da sazna novosti iz sveta pčelarstva, a nezaobilazan deo svakodnevnog učenja ovog pčelara je i stručna literatura. Veruje da se ulaganje u znanje i usavršavanje isplati, a to dokazuju i njegovi verni kupci koji se uvek vraćaju. "Med kao i propolis i pčelinji vosak koji pravim, uvek imaju solidnu cenu, godinama isti kupci prepoznavši zagarantovan kvalitet, dolaze u moje dvorište te svu količinu prodam u sezoni, kako se to kaže "na kućnom pragu", kaže Radumilović

Pčelarstvo je ozbiljan posao

Kada sustignu godine ovog vrednog pčelara, njegov posao će preuzeti sin i njegova porodica te se nada da će njegov pčelinjak biti veći i savremeniji te će i dalje imati sigurnu redovnu i dobru zaradu. "Ko hoće ozbiljno i profesionalno da se bavi pčelarenjem može dobro da zaradi i solidno da živi. Mislim na minimum 50 košnica u pčelinjaku, dobru organizaciju posla i svakodnevni rad tokom cele godine. Rezultat neće izostati”, zaključio je na kraju Radumilović.

Foto: depositphotos.com; ludinko


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Radumilović Milan Zarada Bagremova paša Prodaja Pčelari Košnice Livadski med Suncokretov med


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.