Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarenje
  • 11.12.2015. 08:00

Pčelarstvo - od hobija do profesije!

Sudeći po statističkim podacima, u našoj zemlji se godišnje proizvede od 5.000 do 9.000 tona meda, od čega se izveze od jedne do dve trećine, najviše u zemlje EU.

Foto: depositphotos.com
  • 1.099
  • 244
  • 0

Sudeći po statističkim podacima, u našoj zemlji se godišnje proizvede od 5.000 do 9.000 tona meda, od čega se izveze od jedne do dve trećine, najviše u zemlje EU.

U vreme manje nezaposlenosti pčelari su nabavljali i držali pčele uglavnom iz hobija, dok danas u znatno drugačijim ekomskim uslovima, mnogi u pčelinjacima i proizvodnji meda vide mogućnost solidne zarade od koje može da živi cela porodica.

Pčelarenje kao profesija

Da pčelarstvo u Srbiji postaje sve profitabilnije zanimanje, i da ono nije više samo hobi već je sve češće i profesionalno zanimanje, zaključeno je i na skupu "Pčelarstvo u Srbiji", koji je krajem septembra održan u Kruševcu u organizaciji Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti za selo. Zaključeno je da je potrebno, u cilju unapređenja i snažnijeg razvoja pčelarstva, širom društvenom akcijom, napraviti plan kako bi se u roku od pet godina povećao broj pčelinjih košnica, a samim tim i količina meda. Između ostalog, naglašeno je i da Ministarstvo poljoprivrede, kao i međunarodne organizacije koje pomažu razvoj pčelarstva u saradnji sa pčelarskim organizacijama, podsticajnim merama stimulišu zapošljavanje mladih ljudi u ovoj oblasti.

Pčelarstvo pruža velike mogućnosti

Jedan od bačkopalanačkih pečlara, koji u ovoj delatnosti vidi velike mogućnosti je Živko Ćirić. Ovaj četrdesetogodišnji pčelar u tajne ovog posla ušao je još 2001. godine, kada je imao nekoliko košnica i kada mu je pčelarstvo bio isključivo hobi, s obzirom na to da je bio zaposlen. Danas su se, kako kaže, vremena promenila. Ostao je bez posla ali sa solidnim pčelarskim znanjem i iskustvom, što mu je omogućilo da se ovoj delatnosti mnogo više posveti.

"Imam više od trideset košnica, a toliko sam i naručio od jednog pčelara iz Trstenika te ću od proleća startovati sa ozbiljnijim pčelinjakom i s obzirom na to da sam, posle jedanaest godina ostao bez stalnog zaposlenja, pčelarstvo će mi biti jedini izvor prihoda. Imam i 2,5 hektara zemlje, registrovano gazdinstvo, a ako bude potrebno, registrovaću i firmu za proizvodnju i prodaju meda", kaže Ćirić.

U planu uvećanje pčelinjaka

Kao i svi pčelari, Ćirić u sezoni seli košnice za pašom, tako da početkom proleća u period cvetanja bagrema, njegove pčele budu stacionirane u Bagremari, a kada otpočne cvetanje lipe, košnice prevozi do Vizića i Đipše. Ove godine nije išao za suncokretovom pašom, a to namerava i sledećeg leta, s obzirom na to da je i ovaj med veoma tražen.

"Član sam opštinskog udruženja pčelara kao i SPOS-a, i imam svu neohodnu opremu za ovaj posao, prohromsku vrcaljku, kao i odgovarajuću burad i posude, ali kako ću ozbiljnije da se bavim ovim poslom i da uvećam pčelinjak, planiram da kupim specijalni aparat za skupljanje pčelinjeg otrova koji je veoma tražen u farmaceutskoj industriji, zatim mreže za skupljanje propolisa, a nameravam i da proizvodim rojeve, kao i matični mleč. To znači da ću naredne sezone, osim meda, u ponudi imati prateće pčelinje proizvode", govori o svojim planovima naš sagovornik.

Prodaja meda zadovoljavajuća

Po rečima ovog pčelara, prodaja svih vrsta meda ide dobro. Za sada nema veće količine, a med pakuje u tegle sa etiketom na kojoj su svi neophodni podaci, a ima i dokumentaciju o neophodnim analizama ovlašćenih organa. Najviše proda kod kuće svojim stalnim kupcima, ali i na tezgi u gradu.

"I ove godine ima u ponudi meda koji nije dobijen na prirodan način. To je falsifikovan, veštaki proizvod i zato je znatno jeftiniji te se ja trudim da svima objasnim karakteristike pravog meda koji mora, između ostalog, da se kristalizuje. Svi moraju znati šta je prirodan med koji košta 800 dinara ukoliko je bagremov, lipov je 700, a šumski 1.000 dinara", kaže Ćirić te dodaje kako se već sada polako sprema - prikuplja rezultate analiza i sertifikate da bi učestvovao sa svojom ponudom na prolećnom Novosadskom sajmu, kao i velikom pčelarskom događaju - izložbi meda na Tašmajdanu, na kojoj se okupi nekoliko stotina pčelara.

Pčelarstvo kao ozbiljan posao

Pčelari dobro znaju i napominju kako pčelarstvo nije laka zarada, da su i u ovoj delatnosti neophodna ulaganja, ali i veliki rad tokom cele godine, znanje i naravno, dobra paša, odnosno vremenski uslovi, ali sudeći po priči našeg sagovornika, svakako mnogo bolje u ovom poslu prolaze oni koji su se pčelarstvu potuno posvetili i to smatraju ozbiljnim poslom. Zato Živko Ćirić uvećava svoj pčelinjak jer sa većim brojem košnica ili pčelinjih društava, veći je posao i sigurnija zarada.

Foto: depositphotos.com; Ratikova


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Košnice Med Izvoz Živko Ćirić Hobi Mogućnosti pčelarstva Pčelarstvo u Srbiji Prodaja meda SPOS Pčelinji proizvodi Matični mleč Propolis Roj Pčelinji otrov


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić