Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 13.10.2018. 12:30

Pčelarstvo u usponu u opštini Medveđa

Prirodna bogatstva Gornje Jablanice, idealna za pčelarstvo, prepoznali su GIZ i opština Medveđa. U septembru 2017. godine osnovano je Udruženje pčelara "Apis" i poklonjena oprema mladima do 35 godina, a za godinu dana broj pčelara je povećan 4 i po puta. Rezultat njihovog rada predstavljen je na prvom Festivalu meda.

Foto: Pixabay / PollyDot
  • 265
  • 16
  • 0

Uspešno pčelarstvo je, prema rečima pčelara Dragiše Šarca, iz Sijarinske banje, spoj ljubavi, stalnog učenja i predanog rada cele porodice. Sa samo 38 godina i skoro 90 košnica on je jedan od naiskusnijih pčelara u opštini Medveđa. Šarac naglašava da je vreme veoma važno u pčelarstvu jer nije svejedno kada će se pčele hraniti, kada će raditi, kada će se uzimljavati i kada će se izvoditi na pašu.

Značajna podrška za pčelare početnike

Kako prenosi RTS, sa mnogo elana i entuzijazma Dragišinim putem krenuli su srednjoškolci Nemanja i Marko. Mada sa 5 košnica zarade još nema, njima je najvažnija ljubav i želja da se napreduje. Kako tvrde njih dvojica, bez podrške opštine i nemačke razvojne organizacije GIZ ne bi uspeli. Od dobijenog novca kupili su početnu opremu koja im pomogla da počnu da se bave pčelarstvom bez nekih većih sopstvenih ulaganja. Predsednik Udruženja pčelara "Apis" u Medveđi - Miloš Jović ističe da su članovi udružena zadovoljni pruženom podrškom, Danica Belić iz GIZ-a dodaje da ta organizacija podstiče mlade ljude od 15 do 35 godina da se zaposle i ekonomski osnaže.

Srpsko pčelarstvo godinama u usponu

Tražnja meda je u sve veća, dok proizvodnja opada. Međutim, u našoj zemlji je situacija drugačija, a životna sredina je, na sreću, očuvana. Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović ističe da je srpsko pčelarstvo već godinama u usponu i po broju košnica i po broju pčelara. Tome je kako navodi dosta doprinela i državna pomoć, odnosno subvencije koje su uvedene 2013. godine, a nakon toga i subvencije za opremu. Na kraju treba pomenuti i to da je ove godine u Medveđi prvi put organizovan i Festival meda na kojem je svoje proizvode izložilo 40-ak pčelara.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Med Pčelarstvo Medveđa Nebojša Arsić Dragiša Šarac Rodoljub Živadinović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.