Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Formiranje pčelinjaka
  • 05.06.2022. 12:00

Pčelarstvo za početnike - šta vam treba i kada početi formirati svoj pčelinjak?

Da li je jedna košnica dovoljna za početak? Teško. Najteže je ući u svet pčelarstva sa premalim brojem, gotovo jednako teško kao kad ulazite sa prevelikim brojem.

Foto: Antun Karlović
  • 5.694
  • 189
  • 0

Mnogi se pitaju kada je idealno vreme za početak bavljenja pčelarstvom. To možete iz svoje fotelje u bilo koje doba godine, tokom jeseni, zime, proleća ili leta. Proleće je doba kada možete napraviti svoje prve korake kojima ulazite u direktan kontakt sa ovim vrednim stvorenjima. 

Ne zaboravite da čak i kada imate svu potrebnu opremu pri ruci, postoje i mnogi drugi faktori koje treba da uzmete u obzir pre nego što krenete u svet pčelarstva. Ne možete da punite svoju prvu košnicu u bilo koje doba godine, pa kasnije očekivati da će preživeti. Upoznajte se sa bolestima ovih insekata. 

Razmišljajte kao pčela, one su sve prilagodile vremenskim uslovima zavisno od doba godine.

Pčelinjak formirajte ako želite već na jesen, ali bez pčela

Samo formiranje pčelinjaka zavisi od vas samih. Ako imate vremena i uslova za smeštaj pčela možete početi bilo kada, recimo, već na jesen. Stvaranje uslova podrazumeva pripremu terena na koji ćete u proleće smestiti svoje prve košnice. Dobro je posavetovati se sa pčelarima u komšiluku, na internetu ili pročitati nekoliko članaka na tu temu. Sve uzmite sa rezervom i prilagodite sebi samima, pa tako i napisano u ovom članku.

Zašto?

Pa u slučaju grešaka u pčelarstvu, odgovorni ste samo vi kao pčelar i moraće te da ih ispravljate sami, sa ili bez saveta sa strane.

Kada započnete s pčelarstvom, uobičajno je pitanje: "Sa koliko košnica treba početi?"

Trebate naravno u svojim razmišljanjima da znate pri izboru buduće lokacije da na pčele direktno utiče njihova okolina, stoga se samo njihovo ponašanje i vaš početni uspeh uveliko razlikuju u različitim mikroklimatskim uslovima. Tu misao imajte na umu i kada razmišljate o tome sa koliko bi košnica danas-sutra mogli da pčelarite zavisno od vaših sposobnosti i raspoloživog vremena koje ćete moći da odvojite. Ne zaboravite da su pčele žive životinje i smestite li ih u svoje košnice njihov opstanak uveliko zavisi od vas i vaših veština.

Da li je jedna košnica dovoljna za početak? Teško. Najteže je ući u svet pčelarstva sa premalim brojem košnica, gotovo jednako teško kao kad ulazite sa prevelikim brojem.

Ne preterujte s količinom zajednica ako nemate puno prakse u radu s njima

Prosečan hobista uvek bi trebalo da počne sa dve ili više, na primer - pet. Zašto ne sa jednom? S dve košnice već možete međusobno uspoređivati stanje. Ako se u obe pčele ponašaju na isti način, to je najčešće normalno. Vreme provedeno u osnovama održavanja kod jedne do pet ne razlikuje se puno. 

Osnovne potrebne stavke 

Evo neke opreme koja vam je potrebna za pokretanje svog pčelinjaka bez obzira na broj košnica. 

  • Kolonija pčela, koja uključuje radilice, maticu, sa ili bez trutova;
  • Kompleti košnica u koje ćete smestiti svoje pčele;
  • Zaštitna odeća koja uključuje pčelinje odelo ili bar pčelarska jaknu;
  • Dimilica;
  • Pčelarski nož;
  • Pčelarske rukavice;
  • Stalak za vaše košnice ili kontenjer, zavisno od tipa košnice.

Kako nabaviti nove zajednice?

  • Kupovina pčela na okviru - pčele radilice sa maticom sa okvirima koji uključuju i saće sa leglom, ali i medom;
  • Kupovina paketnog roja - cca dva, tri kilograma pčela sa maticom;
  • Poklonom prve kolonije pčela pčelara u vašoj blizini;
  • Hvatanjem odbeglog roja nepoznatog vlasnika;
  • Pronalaskom nekoga ko prodaje pčele u lokalnim oglasima.

Kod nabavke razmišljajte o svojim mogućnostima i ne preterujte sa količinom zajednica nemate li puno prakse u radu s njima. 

Šta još morate znati, a da nije napisano? Mnogi će trgovci želeti da vam prodaju i više od potrebnog u startu. Ne dajte se zbuniti, pčelama nije potrebno grejanje, ne treba im ni klima uređaj već vaše znanje o njihovom uzgoju.

U pravilu se kupuju tek na proleće nakon izimljavanja kad košnica počinje da buja mladim pčelama. Svaki će vam pčelar imati jedinstveno mišljenje o pčelarstvu i vrsti košnice. Nju bi trebalo da odaberete u koracima formiranja uslova svog budućeg pčelinjaka. Jednom kad krenete teško ćete promeniti vrstu košnice, a iako su sve više-manje slične, rad se može razlikovati. Uostalom, slično ne znači šta i isto, zar ne?

Pčele vrlo retko umiru od hladnoće

Jedna od većih zabluda u ovom sektoru je stvaranje neprirodnih uslova, pa ima pčelara koji ne samo da utopljavaju svoje košnice već ih i greju "inovacijama". Osnovni zadtak u samom početku bavljenja njima je da u vrlo retkim slučajevima umiru od hladnoće. One imaju razvijen sistem klupčanja u "kuglu" koji im omogućava prezimljavanje i u najekstremnijim hladnoćama. Treba znati da ni taj sistem nije bez mana, pa su u klupku koje prave dolaskom hladnijih dana vrlo osetljive na uznemiravanja izazvana vibracijama i trešenjem

Jun u pčelinjaku znači mesec vrcanja, formiranja veštačkih rojeva i rojenja

Počinju da ga formiraju padom temperature ispod 12-13°C kad ne hiberniraju, već se aktivno kreću, jedu i obavljaju dužnosti unutar košnice. U samom središtu klupka nalazi se u početku mala količina legla i matica okružena pčelama. Sve to radilice održavaju osiguravajući potrebnu temperaturu mišićima krila. Postoji nekoliko načina regulisanja temperature i protoka vazduha u celom klupku tokom zime zavisno od spoljnih temperatura.

Samo klupko nije uvek ujednačene gustoće i zavisi od spoljnih temperatura. Najudaljeniji slojevi sadrže najčvršći deo dok se pčele što se više približavamo centralnom delu klupka mogu slobodno kretati i obavljati redovne poslove uzgoja legla i brinuti za maticu i njene potrebe. Iako uzgoj legla može biti ravan nuli početkom zime, kako se dužina dana krajem zime povećava, tako se povećava i količina.

U pravilu se pčele kupuju tek na proljeće nakon izimljavanja

Kada nema legla, temperatura klupka održava se na nešto manjoj temperaturi otprilike 29°C, ali samom pojavom legla treba ga održati toplijim na stalnoj temperaturi od oko 34°C. Klimatskim promenama menja se i sama pojava pa se tako u toplijim zimama leglo u većoj ili manjoj meri zadržava od jeseni kad počinje uzimljavanje, sve do proleća kad počinje nova sezona medenja.

Toplije zime imaju i prednosti i mane

Topli dani tokom zimskih meseci naravno imaju svoje prednosti. Nekoliko toplih dana tokom zime omogući će vašim pčelama da obavljaju pročisne letove, što je dugoročno dobro za njihovo zdravstveno stanje.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Formiranje pčelinjaka Početnici Košnice Nabavka pčela


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u