Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fotografisanje
  • 02.11.2017. 16:15

Pčele kao inspiracija za fotografije

Zoran Marković ne pčelari istim intenzitetom kao nekada, ali je zato svoju ljubav prema pčelama usmerio ka njihovom fotografisanju.

Foto: Screamenteagle / Pixabay
  • 257
  • 18
  • 0

Zoran Marković iz Leskovca ima 63 godine i već 50 godina bavi se pčelarstvom. Počeo je sa ocem, još kao mali dečak. Svoju energiju sada je prvenstveno usmerio ka fotografisanju pčela.

Smanjio broj košnica

Paralelno sa redovnim poslom, proizvodio je uglavnom matice i rojeve, a manje med, propolis i polen. Sada je smanjio broj košnica, jer kaže da stacionarno pčelarenje gubi svaki smisao.

"U ovim godinama ne mogu sebe da uložim u pokretno pčelarenje, koje traži intenzivan rad. Zbog toga sam pčelinjak sveo na 20 košnica, a pomažem i drugarima kada imaju problema na pčelinjacima. Na manifestacijama sada učestvujem samo sa svojim fotografijama", kaže Marković za Novosti.

Fotografijom protiv stresa

Fotografisanje mu pomaže da se reši stresa, da bude smiren i nadahnut. Na ovaj način iskazuje svoju ljubav prema prirodi i želju za zdravom životnom sredinom. Napominje da je ključ pre svega u posvećenosti:

"Mnogo je strpljenja potrebno kako bi fotografisali detalj koji se više ne ponavlja. Stotinama puta sam satima ležao u blatu, kako bih ovekovečio ono što sam želeo, a poseban mi je izazov pčela na cvetu i baš sam sa tim fotografijama postigao najveći uspeh".

Njegova dela ukrasiće prostorije leskovačke Poljoprivredne savetodavne stručne službe, a 10 najboljih fotografija će biti dostavljene Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu.

Foto: Screamenteagle / Pixabay


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Pčele Pčelarstvo Fotografija Zoran Marković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.