Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neobično pčelarstvo
  • 11.11.2017. 18:30

Pčele na drvetu napravile gigantsko saće puno meda

Roj pčela uselio se u šuplje javorovo drvo u Gradišci u Republici Srpskoj. Pukotina im je postala tesna, pa su ogromno saće napravile i izvan drveta, napunivši ga medom. Dvojica pčelara su nedavno odrezali komad drveta i odneli ga na sigurno, da prezimi.

Foto: Boško Grgić
  • 3.219
  • 244
  • 0

Pažnju javnosti u Republici Srpskoj, u Gradišci, a i šire, privukle su pčele, koje su na drvetu u gradu napravile gigantsko saće, iz kog je curio med. Neobična pčelinja zajednica stacionirala se u šupljem javorovom drvetu. Pukotina im je ubrzo postala pretesna, pa je saće svakodnevno bivalo sve veće i izvan drveta.

Pčelari Milutin i Vlado Šokčević uspešno su skinuli pčelinje društvo sa drveta visokog preko pet metara, koristeći merdevine, testeru i druge rekvizite.

Milutin, jedan od najpoznatijih pčelara u regionu, kaže da je to bio poduhvat za koji su se dugo pripremali:

"Uspeli smo bezbedno, merdevinama, da dostignemo ovu visinu i veoma pažljivo, korak po korak da odrežemo deo stabla na kojem su pčele. Roj je veliki, a u saću ima dvadesetak kilograma meda".

Pčele uzimljene u podrumu

Pčele su uz pomoć prijatelja preneli na pčelinjak u Kijevcima. Drvo sa saćem i pčelama su smestili u podrum i pripremili za prezimljavanje.

Brojni pčelari i ljubitelji prirode, kao i znatiželjnici, dolaze da se uvere u ovu nesvakidašnju pčelinju aktivnost.

"Sada nam je najvažnije da pčele uzimimo i da pratimo stanje matice. Ukoliko ona ugine, spremni smo da je zamenomo novom", kaže Milutin.

Tako su pčele, koje su se kao roj spustile u šupljo deblo javora, a potom izradile saće i napunile ga medom, postale pravi hit. Oblik saća zajedno sa drvetom liči na najlepši vajarski rad, koji nisu izvajale umetničke ruke, već vredne radilice i to usred gradske vreve.

Pčelari prognoziraju opstanak

Umetničko delo

Pčelar Dario Škorić, čija je specijalnost skidanje pčelinjih rojeva sa drveta, te pletenje trnki od raževe slame, upravo za ove namene, prognozira opstanak ove neobične pčelinje zajednice:

"Na prvi pogled zajednica je zdrava, a matica jaka. Opstale su i napravile bogato saće puno meda, jer su za stanište izabrale deo grada u kome su veliki drvoredi i ima dosta cveća. Milutin je izvrstan pčelar i verujem u njegov uspeh".

Slična pojava registrovana je i u selu Rogolji. U porodičnoj kući Aleksandra Vučenovića pčele su se nastanile iznad plafona, gde obitavaju već tri decenije. Za razliku od zajednice pronađene na drvetu, Vučenović ne zna u kakvom su su stanju pčele u njegovoj kući, jer ne želi da se otvara prostor između plafona i ploče.

"Smatram da mi pčele iznad glave donose sreću ! Ne želim da ih diram", kaže Vučenović.

Bilo kako bilo, Gradiška sve više postaje poznata po vrsnim pčelarima, ali i po neobičnom pčelarstvu.

Foto: Boško Grgić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.